Orvostechnikai Szövetség: Létfontosságú segédeszközök válhatnak elérhetetlenné, ha nem lép azonnal a kormány

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Fenyegető közelségbe került a magyarországi támogatott gyógyászati segédeszköz ellátás ellehetetlenülése a forint árfolyamromlása miatt - figyelmeztet csütörtöki közleményében az Orvostechnikai Szövetség (OSZ).

A gyógyászati segédeszközök forgalmazóit képviselő szervezet szerint a probléma, hogy a különféle gyógyászati segédeszközöket használó embereket eszközökkel ellátó kis- és középvállalkozások már csak veszteségesen tudják beszerezni a jellemzően külföldön gyártott eszközöket, vagy a hazai gyártáshoz az alapanyagokat.

Ennek oka, hogy a gyógyászati segédeszközök csak meghatározott hatósági áron értékesíthetőek, ami az eszközök egy része esetében 17 éve nem változott,

miközben ez idő alatt nem csak a beszerzési költségek növekedtek, de a forint vezető devizákkal szembeni árfolyama is drasztikusan gyengült, idén több mint tíz százalékkal

- fogalmaz az Orvostechnikai Szövetség közleménye.

„Ez gyakorlatilag ellehetetleníti a betegellátást, mivel az árfolyamromlás miatt ma már drágábban lehet csak beszerezni illetve előállítani az eszközöket, mint amennyit a nemzeti egészségbiztosító és a beteg összesen fizet értük” - írják.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint a kormány azzal oldaná meg a helyzetet, ha sürgősen korrigálná a gyógyászati segédeszközök hatósági árait.

A szövetség szerint Magyarországon több, mint egymillió ember szorul gyógyászati segédeszközök, például sztómazsák, kötszer, pelenka, vagy vércukorszint mérő tesztcsík állandó használatára.

„Az érintettek többsége nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő személy. Számukra különösen fontos, hogy hozzájussanak az életvitelüket segítő illetve a rehabilitációs eszközeikhez” - fogalmaz a szervezet, amely közel 400 gyógyászati segédeszköz forgalmazó vállalkozás érdekeit képviseli. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér