Orvostechnikai Szövetség: Létfontosságú segédeszközök válhatnak elérhetetlenné, ha nem lép azonnal a kormány

Egészségügy
2020 április 09., 10:57

Fenyegető közelségbe került a magyarországi támogatott gyógyászati segédeszköz ellátás ellehetetlenülése a forint árfolyamromlása miatt - figyelmeztet csütörtöki közleményében az Orvostechnikai Szövetség (OSZ).

A gyógyászati segédeszközök forgalmazóit képviselő szervezet szerint a probléma, hogy a különféle gyógyászati segédeszközöket használó embereket eszközökkel ellátó kis- és középvállalkozások már csak veszteségesen tudják beszerezni a jellemzően külföldön gyártott eszközöket, vagy a hazai gyártáshoz az alapanyagokat.

Ennek oka, hogy a gyógyászati segédeszközök csak meghatározott hatósági áron értékesíthetőek, ami az eszközök egy része esetében 17 éve nem változott,

miközben ez idő alatt nem csak a beszerzési költségek növekedtek, de a forint vezető devizákkal szembeni árfolyama is drasztikusan gyengült, idén több mint tíz százalékkal

- fogalmaz az Orvostechnikai Szövetség közleménye.

„Ez gyakorlatilag ellehetetleníti a betegellátást, mivel az árfolyamromlás miatt ma már drágábban lehet csak beszerezni illetve előállítani az eszközöket, mint amennyit a nemzeti egészségbiztosító és a beteg összesen fizet értük” - írják.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint a kormány azzal oldaná meg a helyzetet, ha sürgősen korrigálná a gyógyászati segédeszközök hatósági árait.

A szövetség szerint Magyarországon több, mint egymillió ember szorul gyógyászati segédeszközök, például sztómazsák, kötszer, pelenka, vagy vércukorszint mérő tesztcsík állandó használatára.

„Az érintettek többsége nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő személy. Számukra különösen fontos, hogy hozzájussanak az életvitelüket segítő illetve a rehabilitációs eszközeikhez” - fogalmaz a szervezet, amely közel 400 gyógyászati segédeszköz forgalmazó vállalkozás érdekeit képviseli. (MTI)