Prága a koronavírusra hivatkozva megregulázta az Airbnb-ket

külföld
2020 április 09., 09:09

A prágai városvezetés kihasználta, hogy a koronvírus miatt most nincsenek turisták Prágában és gyorsan lekorlátozta az Airbnb piacot, írja a Reuters.

A prágai Airbnb-zés régóta okozott problémát a városvezetésnek, főleg mert kiszorították a lakókat a belvárosból, és nem is lehetett megfelelően ellenőrizni ezeket a lakásokat. Prágában 2018-ban 12 ezer Airbnb-t regisztráltak, amit most a járványnak és a turisták elmaradásának köszönhetően szabályoznak.

A koronavírus miatt a cseh parlament alsóházának rendkívüli hatásköre van, ezért gyorsan elfogadták azokat azt intézkedéseket, amik lehetővé teszik a helyi hatóságok számára, hogy korlátozzák az Airbnb-ket, több információt és adót szedhessenek be a lakások tulajdonosaitól.

Az Airbnb tulajdonosoknak az új intézkedés szerint információt kell adniuk a lakások helyéről, arról, hogy milyen sűrűn vannak kiadva, a bérleti díjből befolyó összegekről és arról, hogy milyen platformon tartják a bérlőkkel a kapcsolatot. 

Eközben Magyarországon egyre több Airbnb tulajdonos hagy fel az eddigi tevékenységével és adja ki hosszútávon a lakásait, mert mostanában nem igen számíthatnak turistákra.