10 méteres távolság egymástól az utcán, kötelező maszk, közterületről kitiltott gyerekek: Fehérváron lehet a legszigorúbb húsvét

Egészségügy
2020 április 10., 11:00

Az imént tette közzé Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, hogy pénteken 14 órától milyen szabályok lesznek érvényben a megyeszékhely közterületein hétfőn éjfélig.

Túlzás nélkül állítható, hogy kivételesen szigorúak.

A legfontosabb rendelkezések a következők:

  • Közterületen csak egyedül, egymástól minimum tíz (10) méteres távolságban lehet tartózkodni, ez alól csak az egy háztartásban élők kivételek.
  • De egyedül is kizárólag védőmaszkban, vagy más, az orrot és a szájat eltakaró textilt viselve.
  • A 18 év alattiak este 8 és reggel 6 között egyáltalán nem léphetnek ki az utcára.
  • Háziállatot a házunk bejáratától számított 1 kilométeres körön belül szabad sétáltatni, maximum 30 percig.
  • Közterületen sportolni csak a házunk bejáratától számított 1 kilométeres körön belül szabad, eközben is megtartva másoktól a minimum 10 méteres védőtávolságot.

A részletes szabályozás itt olvasható el. A szabályok megszegőire 10 és 50 ezer forint közötti bírság szabható ki. Ha kénytelenek lesznek erre, a bevételt a járvány elleni védekezési alapba fizetik be.

Cser-Palkovics András a rendelete indoklásában nem titkolta, hogy

  1. nem elégedett azzal, hogy az Operatív Törzs a legfontosabb alapinformációkat sem osztja meg a polgármesterekkel. Erről szó szerint ezt írta: "Ezen intézkedések megalkotásakor az elmúlt napokban a megyében (és bár hivatalos adatot erről sajnos a polgármesterek nem kapnak, de minden bizonnyal városunkban is) sajnos gyorsan emelkedő betegszámot, valamint az alábbi szempontokat vettem figyelembe.”

  2. Ő maga szigorúbb szabályokat hozna a jelenleg érvényes központi korlátozásoknál: “Ez a szabályozás sajnos rendkívül rövid időtartamra lehetséges. Az ajánlások ezért olyan javaslatokat tartalmaznak, amelyeket magam kötelezően is előírnék. Álláspontom szerint szükség lenne a szabályozásukra, de három napra nincsen értelme, hosszabb távon viszont, megfelelő felkészülési időt hagyva szerintem kötelezettségként kellene előírnia az államnak, esetleges további felhatalmazás alapján az önkormányzatnak.” Ezek a bizonyos ajánlások - amit tehát nem azonosak a fent pontokba szedett közelező erejű rendelettel - leginkább arra vonatkoznak, hogy a boltokban csak maszkban lehessen vásárolni, a közösségi közlekedésben is csak elfedett arccal lehessen részt venni és mind a bolti eladók, mind a sofőrök kötelezően kapjanak maszkot és kesztyűt is.

Cser-Palkovics András az ellenzéki frakciók egyetértésével meghozott rendelete végén a helyi lakosok érzelmeire is hatni próbált, a következő szavakkal:

"Tudom, hogy ez az időszak mindenki számára nagyon nehéz. Különösen igaz ez az idős emberekre és a fiatalokra. Tudom, hogy a Húsvét kiemelkedő hitéleti időszak, tudom, hogy családi ünnep is, tudom, hogy gyönyörű tavaszi idő várható, de semmi sem lehet fontosabb most a védekezésnél, az emberi élet mentésénél és az egészség megőrzésénél. Ezért a szabályok betartását kérem mindenkitől! Nem azért, mert rendeletben van, és nem azért, mert be nem tartásuk szankcióval jár, hanem mert most ez mindenki érdeke. Ha valaki ezeket a szabályokat nem tarja be, az nem a polgármestert, a kormányt, a rendőrt, hanem elősorban saját magát csapja be."