„A gazdasági válság kezelésére elégtelen, a társadalmi katasztrófával említés szintjén sem foglalkozik”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

15 közgazdász foglalja össze véleményét az Orbán-kormány válságkezelő programjáról Mellár Tamás, a párbeszéd országgyűlési képviselője blogján.

A többek között Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Király Júlia, Felcsuti Péter és Scharle Ágota nevével fémjelzett értékelés lényege röviden összefoglalva:

A kormány által közzétett csomag a gazdasági válság kezelésére elégtelen, a társadalmi katasztrófával említés szintjén sem foglalkozik, és nem sarkallja egymás iránti szolidaritásra a társadalom különböző csoportjait.

Konkrét észrevételeik:

  • A kormány válságkezelő programjában nincsenek világosan és egyértelműen meghatározva a célok és az eszközök, nem elérhetőek a program részletei, ami bizonytalanságban tartja a magyar gazdaság szereplőit, a vállalatokat és a munkavállalókat.
  • A program költségeit a kormány jelentős részben költségvetési átcsoportosításokból, a gazdasági szereplőktől és az önkormányzatoktól való elvonásokból kívánja fedezni. A szakértők szerint ezek nem nevezhetők többletforrásoknak, ráadásul a társadalmi bizalmat is rombolják. 

„Az önkormányzati források elvonása olyan megszorító intézkedés, amely veszélybe sodorja az  önkormányzatok alapvető feladatainak ellátását, megnehezíti számukra, hogy eleget tegyenek kulcsfontosságú kötelezettségeiknek a szociális szférában.”

- írják.

  • A kormány szerintük nem érti vagy nem vallja be a válság súlyosságát, hiszen a gazdaság megmentéséhez szükséges többletforrásokat sem biztosítja. A Magyar Nemzeti Bankkal közösen olyan költségvetési hiánycélokat és gazdasági növekedési előrejelzéseket hoznak nyilvánosságra, amelyek nem tarthatóak, a valóság tagadását mutatják. 

„Az eddig nevesített források semmiképpen sem elegendőek arra, hogy a hazai és nemzetközi szakértők által várt, érdemi gazdaságpolitikai lépések nélkül bekövetkező 5-10 százalékos gazdasági visszaesés mértékét enyhítsék.”

  • Végül a közgazdászok szerint a kormány terve nem kínál megoldást a munkahelyüket tömegesen elveszítő, súlyos helyzetbe kerülő magyarok problémáira.

„A »munkaalapú társadalom« félrevezető szlogenje kiváltképp alkalmatlan megközelítés a jelenlegi helyzetben”

- fogalmaznak. Javasolják többek között, hogy a kormány „speciális magyar kiegészítések nélkül” egy az egyben a német mintára alapozva alakítson ki átfogó bérgarancia programot a munkahelyek megőrzése érdekében, és azoknak a munkavállalóknak a jövedelempótlásáról is gondoskodjon, akik helyzete ezzel a programmal nem kezelhető.

Fontos lenne szerintük a munkanélküli segély jogosultsági idejének meghosszabbítása, a családi pótlék emelése és a foglalkoztatás-helyettesítő támogatások kiterjesztése a nehéz helyzetbe kerülő emberek megsegítésére. És nagyobb központi támogatás az önkormányzatoknak és civileknek szociális feladatok ellátására.

Végül a közgazdászok szerint a kormánynak fel kéne adnia a költségvetési hiány alacsonyan tartását, és jelentősen növelnie a költségvetési kiadásokat a hatékony válságkezeléshez.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó