Még három hétig vesztegzár alatt marad Olaszország

járvány
2020 április 10., 19:53
Matteo Coppa, a Bergamo melletti Treviolo rendőrparancsnoka április 9-én. Bergamo környékét rendkívül súlyosan érintette a járvány.
photo_camera Matteo Coppa, a Bergamo melletti Treviolo rendőrparancsnoka április 9-én. Bergamo környékét rendkívül súlyosan érintette a járvány. Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Nehéz, de szükséges intézkedés ez, amiért vállalom a teljes politikai felelősséget – mondta Giuseppe Conte olasz  miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy további három hétre meghosszabbítja az Olaszországban érvényben lévő szigorú korlátozó intézkedéseket.

A március 9-én elrendelt korlátozások hatálya húsvét hétfőn járt volna le, ezt a határidőt tolta ki a kormány május 3-ig. Annyi könnyítést mégis tartalmaz az új rendelkezés, hogy a gyógyszertárakon és élelmiszerboltokon kívül április 14-től könyvesboltok, gyerekruha-üzletek és írószerkereskedések is kinyithatnak.

Conte azt is megemlítette, hogy továbbra is elégtelennek tartja az eurózóna pénzügyminiszterei által csütörtökön javasolt gazdasági mentőcsomagot, és kiáll az EU-s koronakötvények kibocsátása mellett.

Európában eddig Olaszországot érintette legsúlyosabban a járvány (bár bizonyos  spanyol adatok már rosszabbak): péntekig 17 648 halálos áldozatot regisztráltak, ebből csaknem tízezret Lombardiában. A március 26. óta csökkenő tendenciát mutatnak a naponta nyilvántartásba vett új fertőzések Olaszországban, de még mindig 95 000 fölött van az aktív esetek száma.(Guardian)