„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a jogállamiságot aláássák egyes tagországokban”

külföld
2020 április 10., 16:49

Az Egyesült Államok, Kína és Magyarország intézkedéseit bírálta Heiko Maas német külügyminiszter a Spiegelnek adott interjújában. Maast a járvány geopolitikai és különösen az EU jövőjére gyakorolt hatásairól kérdezte a német hírmagazin, idézve azokat az egyre gyakrabban előkerülő véleményeket, miszerint ez a válság, az EU látványos mozgásképtelensége megpecsételheti az unió sorsát.

A külügyminiszter véleménye szerint az EU eddig mindig megerősödve került ki a nagy válságokból. 2008 után például új eszközöket talált a pénzügyi válságkezelésre, és ez megnövelte a szövetség  mozgásterét. Ezúttal is ez a cél.

Azt Maas is elismerte, hogy az európai országok késlekedve reagáltak a járványra. „A járvány mérete és jellege egyszerűen meghaladta szellemi és érzelmi kapacitásainkat, ez az igazság” – mondta a külügyminiszter. 

A Spiegel újságírója megemlítette, hogy Németország egyik első intézkedése az volt, hogy megtiltotta a védelmi felszerelések exportját. Ez aligha erősítette az EU nimbuszát.

Maas szerint viszont ilyen vészhelyzetben nagyon is helyénvaló, ha minden nemzetállam először saját szintjén próbál reagálni. „Olyan ez, mint a repülők vészhelyzeti utasításában: először mindenkinek a a saját oxigénmaszkját kell fölvenni, aztán segíteni másoknak.” Tehát Németország helyes sorrendben cselekedett. Maas megemlítette, hogy azóta több tonányi felszerelést küldtek Olaszországba, illetve betegeket is átvettek a járvány által súlyosan érintett területekről. Németország demonstrálta, hogy szolidáris az olaszokkal.

Heiko Maas a berlini kancellárián 2018 nyarán.
photo_camera Heiko Maas a berlini kancellárián 2018 nyarán. Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A Spiegel a magyar és a lengyel jogállamiság helyzetéről is megkérdezte a minisztert. A magazin újságírója úgy véli, hogy Magyarországon és Lengyelországban aláássák a demokrácia és a jogállamiság intézményeit, Orbán Viktor autokratikus hatalmának kiterjesztésére használja ki a válságot.

Haiko Maas kifejtette, hogy nem tartja arányosnak a magyar felhatalmazási törvény intézkedéseit, elsősorban azért, mert nem tartalmaz időkorlátot. A miniszter hozzátette: az Európai Unióban meg kell vitatni, hogy az uniós források folyosításának feltétele a jogállamiság alepelveinek betartása legyen.

A Spiegel megkérdezte azt is, hogy miért nem említették név szerint Magyarországot abban az állásfoglalásban, amelyet 19 európai ország adott ki a koronavírusválság kezeléséről. 

„Azért, mert azt szerettük volna, ha minél többen csatlakoznak a dokumentumhoz. Olyanok is, amelyek esetleg nem szívesek kritizálnák konkrétan Magyarországot” – válaszolt a miniszter.

„Ennek az eredménye pedig az lett, hogy maga Magyarország is csatlakozott, lényegében gúnyt űzve a kezdeményezésből” – vetette közbe az újságíró.

Maas válasza: „Ez csak azt erősíti meg, hogy konkrét eszközökkel fel kell lépnünk, a nyilatkozatok és állásfoglalások mellett. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a jogállamiságot aláássák egyes tagországokban. A demokrácia és a jogállamiság az EU alapértéke, minden tagállamnak tiszteletben kell tartania.”

Maas szerint sem Kína, sem az Egyesült Államok nem jelenthet példát az EU számára a járványhelyzet kezelésében. Kína autokratikus intézkedéseket hozott, az Egyesült Államok viszont sokáig alulkezelte a járványt.