Nem szerepelnek a magánlaborokban végzett tesztek a kormány hivatalos statisztikájában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem számítanak bele a magánúton végzett koronavírus-tesztek az elvégzett laborvizsgálatoknak a kormányzati oldalon közölt hivatalos számába 

- mondta el a 444 kérdésére az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. A kérdés így hangzott pontosan: „A magánúton végzett tesztek száma beleszámít-e a kormány által kiadott összes tesztszámba?”

A tisztifőorvos kijelentette, azok a laborok jelentenek az elvégzett tesztekről a járványügyi hatóságok központi rendszerébe, amiket a hatóság kijelölt a vizsgálatok elvégzésére.

„Az ő vizsgálatuk az a szám, ami ismertetésre kerül naponta”

- közölte.

Kérdésünk kifejezetten csak a tesztek összesített számára vonatkozott, a tisztifőorvos válasza nem azt jelenti, hogy a magánlaborokban talált pozitív esetek ne kerülnének be a fertőzöttek hivatalos összesítésébe. Az egyik magánlabor tájékoztatása szerint pozitív laboreredmény esetén az eredeti mintát elküldik a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy a hatóság is elvégezze a saját vizsgálatát rajta, ami már megjelenik a hivatalos számokban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó