Trükköznek a kínaiak az európai minőségre utaló CE jelzéssel, a hozzánk érkezett gyorsteszt viszont tényleg minősített áru

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Európa különböző országaiban az utóbbi napokban sorozatban tapasztalták, hogy a Kínából rohamszerűen, nagy tételben felvásárolt orvosi felszerelések - tesztek, maszkok - egy része rossz minőségű, néha használhatatlan volt. Ilyen botrány tört ki Csehországban, Spanyolországban és Finnországban is. 

Feltehetőleg ezért kérdezte meg csütörtökön az Index az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján a tisztifőorvosnál, hogy 

“Tesztelik-e a kínából érkezett maszkok minőségét?”

Mint tudósításunkban is olvasható, Müller Cecília válasza erre az volt, hogy

“Ha az egyéni védőfelszerelések CE jelzéssel vannak ellátva, az azt jelenti, hogy az Európai Unióba való behozataluk megengedett, és az EU-ban szabadon forgalomba hozhatók. Ezeknek a termékeknek a minősítése megtörtént, tehát felhasználhatók .”

Ha megnézzük a napokban Kínából érkezett felszerelésekről készült kvázi hivatalos MTI-fotókat, van, amelyiken jól látható a Müller által emlegetett, közismert jelzés. 

Az alanti kép április 3-án készült a Debreceni Egyetem központi raktárában, egy frissen érkezett kínai gyorstesztről. Aznap, amikor a szállítmány Kínából megérkezett és tartalmát gyorsan szétosztották egyetemi klinikák és kórházak között. Aznap 31 kórházba vittek szét egyéni védőeszközöket is:

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A doboz jobb felső sarkában látható a CE-jelzés. Olyan, mint a jól ismert, 1985 óta használt, Müller által is joggal emlegetett logó, amivel a gyártók azt igazolják, hogy a termékük, bárhol gyártották is azt a világon, megfelel az EU vonatkozó előírásainak.

De csak majdnem olyan. Ha jobban megnézzük ugyanis, az uniós jelzésen a C és az E betűk távolabb helyezkednek el egymástól, mint ezen. Ez ugyanis egy, korábban már komoly jogi és diplomáciai vitákat is gerjesztő kínai kamulogó. Ami mindössze annyiban különbözik az eredetitől, hogy a két betű közelebb van csúsztatva egymáshoz:

A második, mindenféle kínai vállalatok által használt CE mindössze arra utal, hogy az adott árut Kínából exportálták. Ennek a feltüntetéséhez nem szükséges semmiféle vizsgálat, igazolás, azt bármelyik kínai gyártó kedve szerint használhatja. 

A nyilvánvalóan a fogyasztók megtévesztésére szolgáló trükkről 2008-ban az Európai Parlament is tárgyalt, de az ál CE-t a kínaiak azóta is előszeretettel használják.

A kínai logó használata nem feltétlenül jelenti persze azt, hogy rossz minőségű áruról van szó, a magyar fél által a Semmelweis Egyetem szervezésében beszerzett felszerelések hibátlan minőségűek is lehetnek. (Eleve nem tudni, hogy a megvásárolt termékek mekkora részén szerepel ilyen. Amit a fotó alapján tudunk, az annyi, hogy a gyorstesztek abban a szállítmányban ilyenek lehettek.) 

De azt viszont jelenti, hogy azt a terméket, amin ez a közelebb álló betűkből álló logó szerepel, nem feltétlenül minősítették az európai követelmények szerint. 

Update: Attila hasznos linket küldött nekünk, ami alapján úgy tűnik, hogy a Debrecenben lefotózott termék, bármilyen logó szerepeljen is a dobozán, rendelkezik a megfelelő minősítéssel. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér