A lazítások után is kötelező marad az utcai szájmaszk Csehországban

2020 április 12., vasárnap 7:52

 A cseh kormány nem tervezi, hogy a közeljövőben megszünteti a szájmaszkok kötelező használatát a közterületeken, illetve újra teljesen megnyitja az országhatárokat. „Az arcmaszkok kötelező használatának eltörlése nem lenne jó megoldás, mert ezzel elronthatnánk mindazt, amit eddig elértünk” - mondta szombaton Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke újságíróknak Prágában. Hamácek leszögezte: ez egyelőre nincs napirenden.

Hasonlóan nyilatkozott a közszolgálati rádióban Adam Vojtech egészségügyi miniszter is, aki ugyanakkor kijelentette, hogy számolni lehet a március közepén bezárt üzletek fokozatos megnyitásával. „Szigorú higiéniai szabályok betartása mellett elképzelhető, hogy a boltok többsége egy hónapon belül újra kinyit” - mondta a miniszter. Majd hozzátette: „Az országhatárok teljes újranyitása a legközelebbi időben nem várható. Ez inkább hónapok, mint hetek kérdése.”

Csehországban vasárnap reggel 5902 új koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, 167-tel többet, mint szombaton. A növekmény már második napja jóval alacsonyabb, mint az előző napoké vagy az előző heti 253-as átlag.

A betegségben eddig 132 ember halt meg, szombat óta kilencen. A kigyógyultak száma pedig huszonnégy óra alatt 52-vel, 422-re emelkedett - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent kimutatás szerint.

 Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma már meghaladta a 125 ezret. Pénteken és szombaton is napi mintegy ötezer tesztet végeztek, ami alacsonyabb, mint az előző napok nyolcezres átlaga. (MTI)