Kikötött a koronavírussal fertőzött francia repülőgép-hordozó, az 1900 fős személyzet mind karanténba kerül

2020 április 12., vasárnap 17:32

Kikötött a dél-franciaországi Toulonban a Charles De Gaulle atommeghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja, és megkezdődött a legénység mind az 1900 tagjának egészségügyi elkülönítése. A hadihajó azért tért vissza a tervezettnél előbb az Atlanti-óceáni missziójáról, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznek pozitívnak bizonyult a koronavírustesztje. 

Fotó: Franck Bessiere/Hans Lucas via AFP

A horgonyvetés akadálymentes volt, a teljes legénység partraszállásának példanélküli, logisztikailag bonyolult hadművelete megkezdődött - jelezte a francia tengerészeti prefektúra. A buszok és egyéb közlekedési eszközök percenként, előre megtervezett ritmusban érkeznek a katonák elszállítására. Az akció célja, hogy a matrózok fokozatosan hagyják el a hajót, és a fertőzöttek ne találkozzanak a többiekkel, ezzel is csökkentve a járvány terjedésének kockázatát. A partraszállás után a fedélzeten szolgálatot teljesítő mind az 1760 katonát tesztelik, és annak a fregattnak a kétszáz fős legénységét is, amely a hadihajót kísérte. Mindenki két hétre egészségügyi karanténba kerül dél-franciaországi katonai létesítményekben, mielőtt a családjához hazatérhetne. 

A katonák elkülönítésével párhuzamosan kedden az egész hadihajót fertőtlenítik, amire még soha nem volt példa. A francia védelmi tárca szerdán jelezte, a legénység megerősített orvosi megfigyelés alá került, a tüneteket mutató matrózokat elkülönítették, senkinek az állapota nem adott okot aggodalomra. A matrózok tesztelésére orvoscsoport érkezett a fedélzetre, hogy elkülönítsen minden fertőzöttet, és megállítsa a járvány terjedését a hajón. Hatvanhat matrózt teszteltek pénteken, és a szűrés a legénység 50 tagjánál mutatta ki a vírus jelenlétét. Három matrózt még aznap evakuáltak a hajóról, és a dél-franciaországi Toulon katonai kórházába vitték.

Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó legutóbb március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében vetett horgonyt, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén. 

A Charles De Gaulle az EU legnagyobb és egyetlen nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója. Január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal. A Charles De Gaulle a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, a múlt héten a Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozón tört ki koronavírus-járvány. (MTI)