Német államfő: Ez nem háború, épp ellenkezőleg, ez az emberiesség próbája

külföld
2020 április 12., 04:53
Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke
photo_camera Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke Fotó: Axel Schmidt / AFP

A német közszolgálati televízióban szólt a németekhez Frank-Walter Steinmeier német államfő szombat este. 

A politikus természetesen a koronavírus miatt mondott beszédet, és türelmet, fegyelmet és szolidaritást kért az állampolgároktól. 

„A szolidaritásra, ami már áthatja a mindennapjainkat, még nagyobb szükségünk lesz a jövőben” - mondta Steinmeier, aki szerint a krízis egyszerre a legjobbat és a legrosszabbat hozza ki az emberekből. 

Az államfő azt kérte a németektől, hogy tartsák be a hatóságok ajánlásait és utasításait, és elmondta azt is: az előírások és korlátozások alakulása, esetleges lazítása nem csak a politikusokon és szakértőkön múlik, hanem mind inkább az embereken. 

Steinmeier ezután arról beszélt, hogy ez a járvány nem háború, és nem is lehet azzal összehasonlítani. 

„A nemzetek nem egymás ellen vannak, a katonák nem egymás ellen harcolnak. Ez az emberiesség próbája.”

Arról is beszélt, hogy a társadalmunk vélhetően alaposan meg fog változni. „Nem akarunk szorongó, bizalmatlan közösséggé válni. Épp ellenkezőleg, megfontoltabb, magabiztosabb társadalom leszünk” - tette hozzá az államfő, aki beszélt az európai közösség jövőjéről is; szolidaritást kért az uniós tagállamoktól.

Steinmeier szerint Németországnak is csak akkor van esélye erősen kikerülni a válságból, ha a szomszédos országok is sikerrel veszik fel a harcot a vírussal. 

Ez volt az első alkalom, hogy a karácsonyi bejelentkezésen túl az államfő televízión, élőben szólt volna az állampolgárokhoz. (Deutsche Welle)