RTL Klub: Pozitív lett egy kétéves gyerek koronavírus-tesztje Sátoraljaújhelyen

Egészségügy
2020 április 12., 19:44

Orbán Viktor április 4-én kereste fel a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat, hogy ellenőrizze a járványügyi készülődést.

Négy nappal később, szerdán az intézmény honlapján egy szűkszavú közlemény jelent meg, amely szerint „a mai naptól kezdve, előre láthatóan két hétre bezár a Csecsemő-és Gyermekgyógyászati osztály”, a betegeket Miskolcon tudják ellátni. A kórház nem közölte az okokat, de amint az Index felhívta rá a figyelmet, a keresőszavak között szerepelt az, hogy coronavirus.

Aznap a város fideszes polgármestere napi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy van egy hivatalosan számon tartott koronavírusos Sátoraljaújhelyen, másnap pedig közölte, hogy a pozitív tesztet produkáló személy kiskorú, akit a nyíregyházi kórházba szállítottak. További betegekről viszont nincs hír.

Az Indexhez érkezett olvasói levelek és az RTL Klub értesülései szerint egy kétéves gyerekről van szó. A híradónak vasárnap délután válaszolt az Emmi: a minisztérium közleménye szerint a szülők a háziorvos utasítását figyelmen kívül hagyva nem a mentőket hívták, hanem a kórház gyermekosztályára szállították gyereküket. Ellátása során a személyzet szájmaszkot és kesztyűt viselt. Miután értesültek, hogy a gyerek koronavírus-tesztje pozitív lett, mentő szállította át a nyíregyházi kórházba. Az eljárásrendnek megfelelően a főorvos, illetve két nővér karanténba került, mintát vettek tőlük, de mindegyikük eredménye negatív lett.