Zavargás tört ki Brüsszelben, miután rendőrségi üldözés közben meghalt egy 19 éves férfi

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A belga rendőrség őrizetbe vett 43 embert szombaton, mivel tömegverekedés tört ki, miután egy üldözés közben egy robogós meghalt, mert összeütközött egy autóval. A baleset még péntek este történt. A rendőrök meg akarták állítani a robogó 19 éves vezetőjét a belga főváros Anderlecht kerületében, de nem állt meg, ezért üldözőbe vették. A robogós az üldözés közben nekiment egy másik rendőrautónak, és meghalt.

Szombatra a helyiek a közösségi médiában tiltakozást szerveztek a haláleset helyszínére, ahova immár a rohamrendőrség vonult ki. A tömeg kövekkel és üvegekkel dobálta meg a rendőröket, a zavargás egy pontján egy férfi pedig háromszor a levegőbe lőtt egy olyan fegyverrel, amit egy rendőrtől lopott el. 

Fotó: Olivier Gouallec/BELGA via AFP

Az összecsapásokban két rendőr és hét tiltakozó könnyebben megsérült - mondta el Fabrice Cumps, Anderlecht polgármestere, hozzátéve, hogy egyelőre nyugodt a helyzet, de a rendőrség továbbra is a helyszínen van, mert számítanak további incidensekre.

A polgármester szerint a fiú halálát bajkeverők ürügykényt akarják felhasználni, hogy rendbontást kezdeményezzenek. Később az ütközésben meghalt férfi családja is nyugalomra szólított fel. (Politico/MTI)