135 euróra büntettek egy francia papot, aki a kijárási tilalom ellenére húsvéti vigíliát rendezett

vallás
2020 április 13., 11:49

A Notre-Dame-tól nem messze lévő Saint-Nicolas-du-Chardonnet párizsi katolikus templom papját 135 eurós pénzbírsággal büntették a koronavírus miatti korlátozó törvények megsértése miatt. A 3 órás misét közvetítették is a Youtube-on, látszik, hogy az emberek nem viselnek kesztyűt vagy maszkot sem. A templom még egy közleményt is kiadott korábban, hogy a tévén követett mise nem helyettesi a részvételt.

A húsvéti vigília szombat éjjeli megrendezésén sokan körülbelül 40-en vettek részt az egyházközségből, a legtöbben elmenekültek, amikor a rendőrség megérkezett. A környékbeli lakók hívtak rendőrt, miután hallották, hogy zene és latin nyelvű mise szól a templomból, ami a konzervatív rítusairól híres. Amikor a rendőrök megérkeztek, az ajtó zárva volt, és miután éjfélkor kijött egy ember, bevallotta, hogy vagy negyvenen vannak bent.

Franciaországban március 17. óta van kijárási tilalom, mindenféle, így vallási tömegrendezvényeket is tilos tartani. Más templomból nem érkeztek szabálysértési hírek. (FRI)