A minisztérium szerint direkt jó a kulturális szektorban dolgozóknak, hogy többé nem közalkalmazottak

POLITIKA
2020 április 13., 14:20

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kifejezetten előnyösnek tartja a közművelődésben, közgyűjteményekben, művészeti szervezeteknél dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését a dolgozók szempontjából. Mint írták, a "jogviszonyváltással" párhuzamosan január 1-ig visszamenőleg hat százalékos béremelést hajtanak végre. A dolgozók közalkalmazotti státusának megszűnése a minisztérium értékelése szerint "versenyképesség-javulást" hozhat a kulturális szektorban.

A minisztérium szerint részben azért, mert a közalkalmazotti bértábla 2008 óta be van fagyva, részben pedig azért, mert a közalkalmazotti jogviszony előmeneteli rendszere "több szempontból kontraproduktív". A gyakorlatban ez persze még a minisztérium szerint is azt jelenti, hogy "rugalmasabb, a munkaerőpiac dinamikus változásait követni képes munkajogi szabályozás jön létre", ami valóban egyfajta olvasat.

Az Emmi tájékoztatása szerint a kulturális ágazat dolgozói közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása egységes jogállást és egységes munkavégzési feltételeket teremt, az illetmény helyébe lépő munkabér kialakítása pedig garanciát jelent arra, hogy az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint amelyet a hatályos szabályozás számukra jelenleg biztosít. (Via MTI)