Amerikában egy gyógyszeripari cég legfelsőbb vezetői is nagyban hozzájárultak a járvány elterjedéséhez

külföld
2020 április 13., 16:12

"Március első hétfőjén Michel Vounatsos, a Biogen gyógyszeripari cég vezérigazgatója jó hangulatban volt" - kezdi az amerikai koronavírusjárvány egy korai gócáról szóló érzékletes riportját a New York Times. Mint írják, Vounatsos éppen azt ünnepelte, hogy az Alzheimerre kifejlesztett új gyógyszerük sok évnyi helyben toporgás után végre ígéretesnek bizonyult. Akkor még az ellátási lánc összeomlása miatt se aggódott. Igaz, ekkor még nem sejthette, hogy közben a vírus már bőszen terjed cége legfelsőbb vezetői körében:

ők pár nappal korábban, a cég rendes évi vezetői csúcsértekezletén betegedhettek meg.

Ez a rendezvény utólag úgynevezett szuperterjesztő eseménynek bizonyult. Az eseményre szerte a világból, így az akkor már járvány sújtotta Európából is érkeztek a fejesek, akik aztán a találkozó után hat amerikai államban és még három másik országban terjeszthették tovább a betegséget. A Times cikke szerint csak Massachusetts államban, a Biogen központjában 99 olyan beteget tartanak nyilván, akik ott, vagy akik ott járttól kapták el a betegséget. De az első két ismert indianai, az első ismert Tennessee-i, és az első észak-karolinai esetek közül hat is a Biogenhez köthető.

Nem a Biogen vezetői csúcstalálkozója volt az egyetlen szuperterjesztő esemény - ekként tartják nyilván a Washington államban terjedő járványt kirobbantó idősotthont, illetve azt a westporti születésnapi bulit, amin március 5-én ötven ember gyűlt össze, és amit a connecticuti járvány kirobbantójának tartanak. De a Biogen esete mégiscsak különleges. John Carroll, az Endpoints News című biotechnológiai szakújság szerkesztője szerint "ők a legokosabb emberek az egészségügyben és a gyógyszerfejlesztésben, mégis teljesen elhanyagolták ezt az egész világukat megrázó jelenséget".

Mindezt akkor, amikor más vállalatok már sorra mondták le a nemzetközi tárgyalásaikat. A cég február 26-27-én tartotta tanácskozását, amin 175 vezetőjük gyűlt össze a bostoni Marriott Long Wharf hotel büféasztalai körül. A találkozón híre se volt a társasági távolságtartásnak, az európai vezetők lelkesen puszilkodtak is, hogy aztán hazatérve saját irodaépületeikben, gyáraikban terjesszék tovább a járványt.