Elhunyt az életjáték atyja, John Horton Conway

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Conway 2005-ben.Fotó: Thane Plambeck/wikipedia

83 éves korában elhunyt John Horton Conway, brit matematikus, a kombinatorikai játékelmélet, a számelmélet, a számítógéptudomány világhírű kutatója, az életjáték és a szürreális számok rendszerének kidolgozója. A New Jerseyben élő idős professzoron pénteken mutatkoztak először a koronavírus-fertőzés tünetei, belázasodott, vasárnap pedig már a halálhírét közölte a Princeton egyetem.

A kortárs matematika egyik legszínesebb, legszórakoztatóbb alakjának tartották. Munkásságáról, életéről a Guardian 2015-ben írt nagyon szép riportot.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér