Idősotthonokban hal meg a koronavírusjárvány európai áldozatainak fele

Az olasz, spanyol, ír, francia és belga adatok alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus elsősorban Európa időseket ápoló intézményeiben pusztít. Ebben az öt országban a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az áldozatok 42-57 százaléka idősotthonok lakója volt, írja a Guardian a London School of Economics elemzésére hivatkozva. A lap szerint ez alapján a brit hatóságok jelentősen alulbecsülhették az áldozatok számát idősotthonokban: március 27-én a hivatalos adatok szerint összesen húsz halott volt ezekben az intézményekben, és ennél frissebb adatot csak keddre ígértek.

A lapnak a múlt héten a Care England nevű idősgondozási szakmai szövetség már arról beszélt, hogy az ezret is megközelítheti az áldozatok száma az otthonokban. Ekkor az angol tisztifőorvos, Chris Whitty még arról beszélt, hogy a nagy-britanniai idősotthonoknak mindössze 9 százalékában találtak igazolt Fertőzéseket. Az európai összehasonlítás alapján ez valószínűtlennek tűnik:

a szomszédos Írországban például az összes halálos áldozat 54 százaléka volt idősotthon lakója, Olaszországban pedig egy felmérés szerint akár 45 százalékuk is az lehetett. (Via The Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.