Tornádók pusztítottak az USA déli államaiban, legalább 18-an meghaltak

2020 április 13., hétfő 13:45

Legalább 18-an vesztették életüket vasárnap az Egyesült Államok déli részén, ahol vasárnap tornádók pusztítottak. Arkansasban egy, Georgiában 6, Mississippi államban pedig legalább 11 ember vesztette életét. Ez utóbbi kormányzója szükségállapotot hirdetett a természeti csapás nyomán.

A tornádó nyomai a louisianai Monroe városában, ahol legalább háromszáz házban keletkeztek károk. Fotó: HANDOUT/AFP

"Ma este elrendelem a szükségállapotot, hogy megvédjük Mississippi lakosainak egészségét és biztonságát a szerte az államban pusztító tornádóktól és viharoktól" - írta a Twitter mikroblogon helyi idő szerint vasárnap este Tate Reeves. A kormányzó biztosította a lakosokat, hogy nincsenek egyedül, minden rendelkezésre álló forrást mozgósítanak az emberek és a tulajdonuk védelmére.

Az amerikai média szerint katasztrofális károkat okoztak a tornádók. A Louisiana állam északi részén található Monroe városban és a környékén legalább 300 lakóház és épület megrongálódott. Hétfő hajnalban Texastól Nyugat-Virginiát át Georgiáig tíz államban 750 ezer ember volt áramszolgáltatás nélkül.

Az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálat legmagasabb fokozatú tornádóriasztást adott ki, mivel az erőjelzések szerint a továbbiakban is igen heves viharok várhatók Mississippiben, Alabamában és Georgiában is. Nagy erejű tornádók, pusztító széllökések és jégeső is várható.