204-en fertőződtek meg a Pesti úti idősotthonban, 10-en meghaltak

POLITIKA
2020 április 14., 10:02

Két nap pihenő után kedden ismét tájékoztatót tartott a nyilvánosság számára a koronavírus-járvány elleni védekezés céljából felállított Operatív Törzs. 

A tájékoztatót ezúttal Nagy István agrárminiszter kezdte, aki arról beszélt, hogy az élelmiszerellátás az egész ország területén biztosított; és javasolta, hogy az önkormányzatok nyissák meg a piacokat, ezzel is tehermentesítve az egyéb kereskedelmi egységeket. 

A kiskereskedelmi láncok vezetőitől Nagy azt kérte, hogy lehetőség szerint a magyar termékek forgalmazását preferálják, ezzel is segítve a termelőket a megmaradásban. A miniszter ezután beszámolt arról, milyen módon igyekszik a tárca szélesíteni a termelők, gazdaságok, mezőgazdasági cégek hitelfelvétel-lehetőségeit. 

Lakatos Tibor rendőrezredes arról beszélt, hogy a húsvéti hétvégén 4762 intézkedést hajtottak végre. Összességében sikeresnek nevezte a hétvégi védekezést; azaz azt a kormányzati döntést, ami alapján polgármesterek külön helyi szabályokat állapíthattak meg,  Lakatos szerint az emberek többsége figyelembe vette a döntéseket, csak néhány helyen semmibe vették a korlátozásokat: pl. a Balaton déli partján, ahol több-tízfős csoportosulások alakultak ki, feljelentéssel is éltek; 69 ilyen történt a hétvégén. 

Több bevásárlóközpont parkolójában is kialakultak csoportosulások, ami miatt figyelmeztetni kellett embereket. Összesen több mint 10 ezer figyelmeztetés történt, közülük 1000 esetben figyelmeztettek olyanokat, akik megszegték a hatósági karanténintézkedéseket. Kérdésre válaszolva Lakatos elmondta, hogy a hétvégén egy egy belvárosi szórakozóhelyen tartottak rendezvényt, egy másik vendéglátóhelyen sonkát, sört árultak a hely előtt pult alól; ezekben az esetekben bírságokat szabtak ki. 

Müller Cecília arról beszélt, hogy vannak a járványnak ugyan fiatal áldozatok is, de mindenki krónikus beteg volt közülük. 122-en gyógyultak meg. Külön kiemelte, hogy már 9 beteg kerülhetett le lélegeztetőgépről. 

Az idősotthonokra rátérve elmondta: különösen fontos, hogy a személyzet tisztában legyen az egyéni védőfelszerelés használatával, a felszerelést pedig a munkáltatónak kell biztosítania. 

A Pesti úti idősotthonban 204-en fertőződtek meg, 10-en hunytak el a betegek közül. Elrendelték az intézmény teljes fertőtlenítését, mielőtt a lakók visszatérhetnek; erre hétfőn került sor. A tiszti főorvos elmondta azt is, hogy az összes - mind az 1035 - idősotthont - a körülményeket - ellenőrizni fogják a népegészségügyi szakemberek. 

(Később beolvasták az Index kérdését arról, hogy miért nem tesztelték az idősotthonokat, hogy megelőzzék gócpontok kialakulását. Erre Müller azt válaszolta: az intézményorvos gyanú esetén kérhet tesztet, de a tömeges tesztelés nem állítja meg a járvány terjedését, csak a  kórházból visszaérkező elkülönítése.)

Müller szerint ha valaki gyanús esetnek minősül, a háziorvos vagy az ellátó intézet orvosa rendelheti el a vizsgálatot, minden ilyen esetben kötelező elvégezni a vizsgálatot, és értesíteni a járványügyi hatóságot. 

A kórházat elhagyó fertőzöttről a tiszti főorvos szerint akkor jelenthető ki, hogy negatív, ha negatív teszteredmény mellett is két hetet utána egészségesen eltöltött karantén-körülmények között. 

A tiszti főorvos elmondta továbbá, hogy nincs tudomásuk arról, hogy várandós nő megfertőződött volna, de fokozott óvatosságot javasolt a terhes nők számára. 

Az általános szűrővizsgálatokat csak a járvány lefolyása után folytatják majd.