India májusig lezárva marad, 10 ezer felett az esetszám

külföld
2020 április 14., 06:25
photo_camera Delhi, lakók gyülekeznek az erkélyeken a koronavírus idején, 2020. március 28-án Fotó: PRAKASH SINGH/AFP

A Reuters adott jelentést arról kedden, hogy Narendra Modi miniszterelnök úgy döntött, egészen május 3-ig meghosszabbítja a kijárási tilalmat Indiában a koronavírus miatt.

Indiában három hete vezették be a korlátozásokat, de idáig nem igazán eredményesek az intézkedések. Már 10 ezer felett van a megbetegedések száma és 339-en meghaltak a járványban.

Modi döntését az egyik nemzeti televízió élő adásában jelentette be. Megkérte az állampolgárokat, hogy maradjanak otthon.  

Indiában március 22-től kezdve a kormány nemcsak a nem létfontosságú üzletek és szolgáltatások bezárását rendelte el, de leállították az állami vasutat és a távolsági buszszolgálatásokat is: a világ egyik legnépesebb országában ezzel gyakorlatilag megszűnt az országon belüli tömegközlekedés. 

Indiában azért fenyeget komolyabb humanitárius katasztrófa, mert rengetegen élnek a szegénységben, és sokaknak az egyetlen kereseti lehetőséget idáig az jelentette, ha a sokmilliós városok szürkegazdaságában helyezkednek el. 

A teljes leállítással viszont a bevételeiket jellemzően az egyik napról a másikra megkereső emberek hirtelen jövedelem nélkül maradtak, és nem maradt más lehetőségük, minthogy haza gyalogoljanak szülőfaluikba, hogy a földeken próbáljon meg némi munkához és élelmiszerhez jutni - írtuk április elején. 

A tömeges elvándorlás sok szenvedést és már haláleseteket is hozott magával. Voltak települések, ahol tömegesen fújták le az embereket fertőtlenítőszerekkel, hogy ezzel akadályozzák meg a vírus továbbvitelét:

A rendőrségnek többször erővel kellett kényszeríteniük az embereket a közterek elhagyására, és volt, ahol lőfegyvert is bevetettek. (Reuters)