Óriásit zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
A Miskolci Egyetem egyik üres elõadóterme 2020. március 12-énFotó: Vajda János/MTI/MTVA

A Népszava keddi száma azt írja, hogy hosszú ideje nem látott mértékben csökkent tavalyról idénre a felsőoktatásba jelentkezők száma. 

Az MTI által szemlézett hír szerint idén mintegy 91 400 diák jelentkezett valamely felsőoktatási intézmény hallgatójának. Ez nagyjából 20 ezerrel kevesebb a 2019-es adatnál.  

19 éve nem felvételiztek iyen kevesen. A mostanihoz hasonló nagyságrendű visszaesésre legutóbb hét évvel ezelőtt volt példa: akkor - 2013-ban - 15 ezerrel kevesebben felvételiztek (95 ezren), mint egy évvel korábban. 

A nagyobb felsőoktatási intézmények az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) érintette legkevésbé a csökkenés: a tavalyi 24,7 ezerhez képest idén 24,1 ezren próbálnak bejutni az egyetem valamelyik karára. 

A Budapesti Műszaki Egyetemre nagyjából ezerrel, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 1500-zal, a Pécsi Tudományegyetemre 1600-zal, a Szegedi tudományegyetemre 1800-zal, a Debreceni Egyetemre 3000-el kevesebb hallgató jelentkezett 2019-hez képest, ami hozzávetőleg ezeknél az intézményeknél 10-20 százalék közötti visszaesést jelent. A kisebb egyetemeken a Népszava szerint ennél is rosszabb az arány. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér