Politico: Mit kezdjen az EU a magyar helyzettel? Kovács Zoltán: Semmit

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Mit kezdjen az EU Magyarországgal?” címmel készített körkérdést a Politico a felhatalmazási törvény utáni helyzetről, az összeállításban magyar és EU-s politikusok, kormányzati és ellenzéki szereplők is megszólalnak. 

Az újságírók szabad munkájára nagyobb szükség van, mint valaha

„Az Európai Bizottság teljes mértékben támogatja a tagállamokat a COVID-19-válság elleni harcban, de a vészhelyzeti intézkedéseknek is tekintettel kell lenniük az olyan közös értékekre, mint a demokrácia, a jogállam, és az alapvető jogok tisztelete” - írja Didier Reynders igazságügyi EU-biztos, aki szerint csakis indokolt, szigorúan arányos és időben korlátozott intézkedéseket lehet hozni. A Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a fejleményeket minden uniós országban, de Reynders külön kiemeli ezen a téren a magyar helyzetet, ami „kivételes aggodalomra ad okot”. A Bizottság közelről figyeli azt, hogyan alkalmazzák a veszélyhelyzet intézkedéseit, és a fake news-törvényt.

Ezekben a kihívásokkal teli időkben a jogbiztonságot és a szólásszabadságot is garantálni kell, az pedig fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon végezhessék a munkájukat, írja a biztos.

Legyenek pénzügyi „demokráciabüntetések”

Az ötlet, hogy az EU-nak olyan mechanizmusokra van szüksége, ami megbünteti a demokratikus normákat sértő országokat, nem új, de a magyar autoriter intézkedések miatt alapvető fontosságúvá, és sürgőssé vált - írja a néppárti dán politikus, Pernille Weiss.

Weiss szerint az EU következő hétéves költségvetésében ennek helyet kell szorítani, az első lépés a kifizetések visszatartása lenne, ezt követné pénzügyi „demokráciabüntetések” kiszabása, a részleteket szerinte mielőbb ki kell dolgozni.

Mit tegyen az EU a magyar törvénnyel? Semmit!

Igazán bámulatos, hogy egy pandémia közepén bárkinek is arra van ideje, hogy azzal vitatkozzon, más országok hogyan küzdenek a járvány ellen, kezdi saját részét Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. De Kovács szerint ha már ezen vitatkozunk, akkor alapuljon tényeken a vita.

A törvény nem oszlatja fel a parlamentet, és világosan meghatározza a rendeleti kormányzás korlátait. Csakis arra szolgál, hogy megelőzze, kezelje, semlegesítse és orvosolja a járvány káros következményeit, és a kormány nem fog olyan törvényeket hozni rendeleti úton, ami nem kapcsolódik ehhez, írja.

Kovács szerint az új szankciók kifejezetten az olyan álhírterjesztésre vonatkoznak, ami veszélybe sodorja a vírus elleni harcot, és a kategória olyan szűken van meghatározva, hogy nem is lehetne politikai cenzúra eszközeként használni.

„Mit kellene tennie az EU-nak az új magyar törvénnyel? Semmit. Az EU-nak arra kellene fókuszálnia, hogy megtalálja a módját annak, hogyan segítheti a tagállamait a vírus elleni harcban.”

Szövetség a helyi szinttel

A koronavírus-világjárvány minden eddiginél egyértelműbbé tette, hogy az egészségünket, a társadalmunkat és a demokráciánkat érő fenyegetésekkel csak európai szinten lehet szembeszállni, írja a cikkben Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. 

Ha egy kormány ellenségnek kezeli az EU-t, mint a magyar teszi, akkor az EU-s intézményeknek Karácsony szerint önkormányzatokkal, helyhatóságokkal és NGO-kkal, szakszervezetekkel, akadémiai szervezetekkel és mozgalmakkal kellene megerősítenie a kapcsolatát. „Az EU-nak újra kellene terveznie a pénzügyi támogatási rendszerét, hogy több forrás jusson helyi szintű partnereknek.”

Karácsony szerint ugyan állami szinten Magyarországon fittyet hánynak a demokratikus szabályokra, de városi és helyi szinten továbbra is elkötelezettek az erősebb, igazságosabb Európa iránt, ehhez pedig Brüsszel támogatására van szükség

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér