Szlovákiában jövő hétfőn jelentik be a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjét

külföld
2020 április 14., 12:03

A Parameter beszámolója szerint április 20-án a központi válságstáb közzéteszi azt a pontos tervet, ami alapján fokozatosan feloldódhatnak Szlovákiában a járványügyi korlátozások. Ezt Igor Matovič miniszterelnök jelentette be, miután az orvosokból és tudósokból álló szakmai konzílium kedden délelőtt megvitatta a szigorú korlátozások feloldásának lehetséges forgatókönyveit.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A menetrend alapján fokozatosan nyithatnak majd ki bizonyos kereskedők és szolgáltatók. A terv alkalmazása során figyelembe fogják venni a fertőzöttek számának alakulását is. Azaz ha a fertőzöttek száma hirtelen emelkedni kezdene, akkor újra szigoríthatnak majd, ha viszont csökkenni fog, akkor gyorsabban oldják fel a korlátozásokat. 

A miniszterelnök szerint a szlovák gazdaság jelenleg 70 százalékon működik, és ha hirtelen mindent kinyitnának, az is maximum két százalékos segítene a nemzeti összterméken, mivel a szlovák gazdaság nem ettől függ igazán. 

"A gazdaságunk attól függ, hogy a németek akarnak-e majd Volkswagent venni a pozsonyi gyárunkból"

- idézi a miniszterelnököt a lap. Matovič hangsúlyozta azt is, hogy a "hirtelen nyitás" súlyos következményekkel járhatna: elképzelhető, hogy bizonyos jelenleg is működő gyárakban megjelennének a fertőzöttek, ezeket a gyárakat pedig meghatározott időre be kéne zárni - a termelés felfüggesztése pedig sokkal rosszabb volna a gazdaság számára.

"A közös felelősségvállalásunk csodát tett" - mondta még el Matovič a szlovákiai járványügyi helyzetről, amit szerinte sok európai ország irigyel. Elmondása szerint  a reprodukciós rátát (R0), vagyis azt, hogy egy fertőzött hány további embert fertőz meg a koronavírussal, sikerült átlagosan 1 alá vinni.

A nyugdíjas otthonok, a romatelepek, és bizonyos polgárok felelőtlen viselkedése sok rizikót rejt, de a kormányfő szerint ettől függetlenül nagyon-nagyon jól állnak. Ennek köszönhetően elsősorban azon betegek helyzetén segítenek, akiknek a járványveszély miatt márciusban el kellett halasztani a tervezett, de nem életmentő műtétjét. Ezek az operációk már ettől a héttől elvégezhetők lesznek. A beavatkozások pontos feltételeit és listáját hamarosan közzéteszi az egészségügyi minisztérium, írja a Parameter.