Több mint 5 milliárd forintért szerződtek német hatóságokkal a nem létező maszkokat áruló csalók

külföld
2020 április 14., 19:09

A koronavírus-járvány miatt megnövekedett keresletet, valamint az orvosi és védőeszközök globális hiányát kihasználva, nem létező védőmaszkokkal üzletelő bűnözői csoport két tagját állították elő összehangolt művelet keretében a német, az ír, a holland és a brit hatóságok - közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) kedden.

A hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a bűnözők egy orvosi eszközöket gyártó spanyol, valamint holland vállalat nevét felhasználva kínáltak eladásra hiánycikknek számító orvosi védőmaszkokat.

A csalók a német egészségügyi hatóságokkal 15 millió euró (mintegy 5,3 milliárd forint) értékben szerződtek védőmaszkok szállítására. Készlethiány miatt azonban a vevőt egy írországi céghez irányították, amely arra tett ígéretet, hogy egy hollandiai vállalaton keresztül szállítja le a rendelt tételt, amelynek első, 1,5 millió euró értékű részletét a vevő átutalta.

A vásárlók előkészítették az áru Németországba szállítását, amely 52 teherautóból és a fuvart biztosító rendőri kíséretből álló konvojt jelentett.

Közvetlenül a szállítási határidő előtt a vevőket arról tájékoztatták, hogy az áru biztos rendelkezésre állása érdekében további 880 ezer euró átutalására van szükség a holland beszállító számára. Az utalás megtörtént, visszajelzés azonban nem érkezett.

Amikor fény derült a csalásra, az érintett országok hatóságainak segítségével sikerült a pénz nyomára bukkanni Nagy-Britanniában, amelyet zároltak, és részben már visszautaltak a megrendelőnek. Információk szerint a többszörösen áttételes utalások végső számláját egy nigériai bankban vezetik. A folyamatban lévő művelet keretében eddig két bűnözőt kerítettek kézre. (MTI)