Tornádó pusztít az Egyesült Államok déli részén, harmincan meghaltak

külföld
2020 április 14., 04:20
photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Több mint harminc ember halt meg a vasárnap és hétfőn pusztító tornádókban az Egyesült Államok déli és délkeleti államaiban, írja az MTI. A viharzóna ezután az Egyesült Államok keleti partvidéke felé mozdult: az országos meteorológiai intézet hétfő esti jelentése szerint a déli Floridától az északkeleti Maine államig mintegy 51 millió amerikait sújthat a vihar, erőteljes széllökésekkel, özönvízszerű esőzésekkel és még több tornádóval.

Hétfőn este viharriadót adtak ki Virginiában, Washington szövetségi fővárosban, Marylandben és Pennsylvaniában.

link Forrás

Vasárnap és hétfőn Texastól Mississippin és Alabamán át Észak-Karolináig több mint hatvan tornádó pusztított. A forgószelek házak ezreit döntötték romba, fákat és villanypóznákat döntöttek ki, leszaggatták a villanyvezetékeket. Különösen súlyos károktól érkeztek jelentések Louisianából, Mississippi délkeleti vidékeiről, Georgia középső részéről. Arkansas-ban sokan az összeomló házak alatt haltak meg, Észak-Alabamában a szélvihar lerombolt egy templomot, amely később lángra is kapott, a Tennessee államban lévő Chattanooga városában csaknem 200 ház dőlt romba, és ketten maradtak holtan az épületek alatt, a Tennesse-völgyben több mint 150 milliméternyi csapadék hullott. A hegyvidékeken áradások és földcsuszamlások voltak.

Hétfőn este Texastól Maine államig csaknem egymillió 300 ezer fogyasztó volt áramszolgáltatás nélkül.

Tate Reeves, Mississippi kormányzója azt mondta újságíróknak: hozzászoktak a tornádókhoz Mississippiben, de ilyen viharokat még nem láttak. A kormányzó szükségállapotot rendelt el az állam egész területén. Kay Ivey, Alabama kormányzója felfüggesztette a társadalmi elkülönülésre vonatkozó szigorú előírásokat, Henry McMaster, Dél-Karolina kormányzója pedig az állam egyes megyéire hirdetett ki szükségállapotot. (MTI)