Van olyan német állatkert, ahol már listázzák, hogy melyik állatokat kell majd elsőnek megölni a kieső bevételek miatt

Súlyos bevételkiesést jelent Európa állatkertjeinek, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a látogatók egész tavasszal és a húsvéti hétvégén is. A helyzet annyira rosszra fordult Németországban, hogy a BBC beszámolója szerint vannak igazgatók, akik már azt mérlegelik, melyik állatokat fogják elsőnek feláldozni, hogy a költségeket faragjanak, illetve a többieket etessék. 

Láma egy hesseni állatkertben, akiről korábban elterjedt, hogy kenguruFotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

A neumünsteri állatkert igazgatója, Verena Kaspari elmondása szerint már listázzák, melyik állatokat fogják leölni. Ezzel az eszközzel ugyan csak a legvégső esetben kívannak élni, és Kaspari szerint ez se oldaná meg végleg az anyagi nehézségeiket. Viszont eljöhet az a pont, amikor inkább elaltatják az állatokat, minthogy éhezzenek náluk. Az állatkertben sok állat táplálását csak friss táplálékkal lehet megoldani, ami komoly összegeket emészt fel. 

Ráadásul ez az állatkert egy szövetség tagjaként működik, így nem is vonatkozik rájuk a német kormány mentőcsomagja, mellyel a kisebb vállalkozásokat segítenék át a járványt kísérő válságon. Az igazgató becslése szerint az állatkert ezen a tavaszon mintegy 175 ezer eurónyi bevételtől esett el. 

A német hírügynökség beszámolója szerint a német állatkertek most egyrészt adományokat gyűjtenek, másrészt közösen fordultak a német kormányhoz, 100 millió eurós segítséget kérve. Az ország állatkertjeit összefogó szövetség, a VdZ véleménye szerint más vállalkozásoktól eltérően az állatkertek nem tudják egyszerűen csak átmenetileg befagyasztani a tevékenységüket, ezzel faragva a költségeken: az állatok ugyanis folyamatos etetést és felügyeletet igényelnek. 

A VdZ vezetője, Jörg Junhold szerint egy átlagos német állatkert nagyjából heti 500 ezer eurótól esik el a vírus miatt. 

És vannak állatkerti alkalmazottak, akik szerint ez az időszak az állatokat is megviselheti: mivel ezek az állatok emberek között, az állatkertekben nőttek fel, megszokták, hogy mindig emberek vannak körülöttük, és ez most egyes fajoknak hiányozhat. Példaként a majmokat, a papagájokat és a fókákat említette a berlini állatkert egy munkavállalója. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.