Van olyan német állatkert, ahol már listázzák, hogy melyik állatokat kell majd elsőnek megölni a kieső bevételek miatt

ÁLLAT
2020 április 14., 16:16

Súlyos bevételkiesést jelent Európa állatkertjeinek, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a látogatók egész tavasszal és a húsvéti hétvégén is. A helyzet annyira rosszra fordult Németországban, hogy a BBC beszámolója szerint vannak igazgatók, akik már azt mérlegelik, melyik állatokat fogják elsőnek feláldozni, hogy a költségeket faragjanak, illetve a többieket etessék. 

Kenguru egy hesseni állatkertben
photo_camera Láma egy hesseni állatkertben, akiről korábban elterjedt, hogy kenguru Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

A neumünsteri állatkert igazgatója, Verena Kaspari elmondása szerint már listázzák, melyik állatokat fogják leölni. Ezzel az eszközzel ugyan csak a legvégső esetben kívannak élni, és Kaspari szerint ez se oldaná meg végleg az anyagi nehézségeiket. Viszont eljöhet az a pont, amikor inkább elaltatják az állatokat, minthogy éhezzenek náluk. Az állatkertben sok állat táplálását csak friss táplálékkal lehet megoldani, ami komoly összegeket emészt fel. 

Ráadásul ez az állatkert egy szövetség tagjaként működik, így nem is vonatkozik rájuk a német kormány mentőcsomagja, mellyel a kisebb vállalkozásokat segítenék át a járványt kísérő válságon. Az igazgató becslése szerint az állatkert ezen a tavaszon mintegy 175 ezer eurónyi bevételtől esett el. 

A német hírügynökség beszámolója szerint a német állatkertek most egyrészt adományokat gyűjtenek, másrészt közösen fordultak a német kormányhoz, 100 millió eurós segítséget kérve. Az ország állatkertjeit összefogó szövetség, a VdZ véleménye szerint más vállalkozásoktól eltérően az állatkertek nem tudják egyszerűen csak átmenetileg befagyasztani a tevékenységüket, ezzel faragva a költségeken: az állatok ugyanis folyamatos etetést és felügyeletet igényelnek. 

A VdZ vezetője, Jörg Junhold szerint egy átlagos német állatkert nagyjából heti 500 ezer eurótól esik el a vírus miatt. 

És vannak állatkerti alkalmazottak, akik szerint ez az időszak az állatokat is megviselheti: mivel ezek az állatok emberek között, az állatkertekben nőttek fel, megszokták, hogy mindig emberek vannak körülöttük, és ez most egyes fajoknak hiányozhat. Példaként a majmokat, a papagájokat és a fókákat említette a berlini állatkert egy munkavállalója.