A Riporterek Határok Nélkül szerint a felhatalmazási törvény egy „információs rendőrállamnak” nyitott utat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az ENSZ-hez fordult a Riporterek Határok Nélkül (RSF), hogy felhívja a figyelmet a visszaélésekre, amiket egyes kormányok a koronavírus-járványra hivatkozva követnek el – írta meg a HVG.

Az RSF az április 12-i levelében arra szólított fel két jelentéstevőt, Dainius Pūrast, az ENSZ egészségügyi különbiztosát és David Kaye-t, a szólás- és véleményszabadság előmozdításával és védelmével foglalkozó biztost, hogy ítéljék el a véleménynyilvánítás szabadságát a világjárványra hivatkozva megsértő kormányokat.

Az Riporterek Határok Nélkül egy aloldalon gyűjtötte össze, egyes államok (összesen 38) hogyan cenzúrázták a híreket vagy milyen dezinformációs kampányokat folytattak.

A levélben említik Brazíliát és az USA-t, ahol az elnökök verbálisan megtámadtak újságírókat, illetve Algériát, Jordániát és Zimbabwét is említik, ahol újságírókat tartóztattak le.

A szervezet április 1-én azt írta, a felhatalmazási törvény után Magyarországon „információs rendőrállam” működhet.

Fotó: botost/444.hu

A HVG azt írja, a levélben említik Kambodzsát, ahol a miniszterelnök a hatalma megszilárdítására használta fel a járványt, és Kínát, ahonnan hamis adatokat közöltek a koronavírussal kapcsolatban, illetve azt írják, Törökországban és Szaúd-Arábiában még mindig börtönben ül több újságíró is. (HVG)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!