Egy éve égett le a Notre Dame, ma este harangozással emlékeznek az évfordulóra

külföld
2020 április 15., 02:38

Szerda este harangozással emlékeznek meg Párizsban a Notre Dame székesegyházban egy évvel ezelőtt pusztító tűzvészről. Ez lesz az egyetlen esemény a tragédia egyéves évfordulóján a katedrálisban, amelynek helyreállítási munkálatait a koronavírus-járvány miatt egy hónappal ezelőtt felfüggesztették.

A harangok a székesegyház újjáépítéséért felelős kormánybiztos, Jean-Louis Georgelin döntése szerint este nyolckor kondulnak meg - vagyis akkor, amikor a franciák esténként tapssal köszöntik a járvány megfékezésén és a fertőzöttek gyógyításán dolgozókat. A déli torony nagy harangja fog megkondulni.

A Notre-Dame déli tornyában két nagyharang lakik, az 1686-ban öntött Emmanuel és a 2013-as Marie. Az előbbi 13 tonnát nyom, a párizsi Sacré-Coeur nagyharangja után a második legnehezebb Franciaországban, s a nagy egyházi ünnepekkor, húsvétkor, pünkösdkor, valamint háborúk végén és a pápák halálakor szokták megkondítani.

A Notre Dame 2019. április 15-én égett le, a lángok a kora esti órákban csaptak fel, majd terjedtek át az épület teljes tetőszerkezetére. A mentés egy pontján az is kétségesnek tűnt, hogy egyáltalán menthető az épület, de végül ezt sikerült megakadályozni, a kilenc évszázados épület falai állva maradtak.

Az épületet megerősítő munkálatokat egy hónappal ezelőtt a járvány miatt fel kellett függeszteni, mert a székesegyházbeli fertőtlenítési lehetőségek nem teszik lehetővé, hogy alkalmazni lehessen a járványügyi biztonsági szabályokat és szavatolni lehessen az építkezésen dolgozó mintegy száz szakember biztonságát.

A megerősítési munkát az eredeti tervek szerint nyáron fejezték volna be a hatalmas boltozat alá omlott törmelék eltakarításával. Utána kezdődött volna a munka legkényesebb szakasza: le kell bontani az állványzatot, amelyet a tűzvész előtt restaurálás céljából építettek fel. Ez az állványzat is megrongálódott a tűzben, és most pókhálóként fogja körbe az épületet. Tavaly óta az épületet több tucat szenzorral szerelték fel, de ezek nem jeleztek veszélyt, a falak stabilan állnak.

Georgelin kormánybiztos a többszöri leállás ellenére úgy véli, hogy a helyreállítás 2021-ben megkezdődhet, miután még idén stabilizálják a boltozatot. A tűzvész másnapján Emmanuel Macron elnök azt közölte, hogy öt év alatt szeretné helyreállíttatni a székesegyházat, s jóllehet a határidőt sokan szorosnak találják, a kormánybiztos szerint továbbra is az a cél, hogy az államfő által kért határidőre befejeződjön a helyreállítás.

A tűz pontos okát még mindig nem sikerült megállapítani, de a párizsi ügyészség szerint továbbra sincs arra utaló jel az előzetes vizsgálatok alapján, hogy szándékos gyújtogatás történt volna. A gondatlanság lehetőségét tartja a legvalószínűbbnek a vádhatóság, azt feltételezve, hogy az elektromos rendszer hibája vagy egy nem megfelelően elnyomott cigaretta hatására csaptak fel a lángok egy évvel ezelőtt a nehezen megközelíthető állványzaton. (Via MTI)