Így néznek ki a választások járvány idején

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Miután a kormány úgy döntött, hogy a járvány ellenére sem halasztja el, szerda reggel megkezdődtek a parlamenti választások Dél-Koreában. A szavazók meg is érkeztek az urnákhoz - persze kesztyűben, maszkban, távolságot tartva.

Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Az állampolgárok biztonsága érdekében a dél-koreai hatóságok szigorúan szabályozzák a szavazás menetét, belépés előtt mindenkinek megmérik a lázát, és külön eljárást dolgoztak ki azok számára is, akik a karantén miatt nem hagyhatják el a lakásukat. Márpedig április elseje óta mindenki két hetes karanténba kerül, aki aki az országba utazik, úgyhogy elég sokan vannak ebben a helyzetben. 

Fotó: STR/AFP

Mun Dzse In elnök liberális Demokrata Pártja számít a fő esélyesnek, és a választásra úgy is tekintenek, mint ami valójában a 2017-ben hatalomra került államfőről szól. A közvéleménykutatások szerint a dél-koreaiak többsége elégedett a szigorú járványügyi intézkedésekkel, a karanténnal és a széleskörű teszteléssel. 

Fotó: STR/AFP

A választáson hivatalosan 41 párt vesz részt, bár ezek részben a Demokrata Párt és a fő ellenfél, a konzervatív Egyesült Jövő Pártjának szatellitpártjai. (The Guardian, MTI) 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!