Karácsony hiába hívta, a járvány során eddig egyetlen egyszer beszélhetett az országos tisztifőorvossal

POLITIKA
2020 április 15., 17:04

"Ezekre a levelekre ritkán kapunk választ. Egyelőre erre sem is kaptunk," mondta az azonnalinak a főpolgármester az Orbán Viktornak írt a levélről, amiben polgármestertársaival azt kérte, hogy mielőbb kezdjék meg az idősotthonok és az összes szociális intézmény tesztelését. Karácsony Gergely szerint kiemelten fontos ezekben az intézményekben a szűrés, ezért is hozta szóba a kormányülésen, amin részt vehetett.  

"Ott és akkor meg is ígérte a miniszterelnök, hogy közre fognak működni a fővárosi idősotthonok tesztelésében. Azóta ez az ígéret nem valósult meg, de elindult egy rágalomhadjárat,"

mondta. Arról, hogy milyen volt a hangulat a kormányülésen, elmesélte, hogy feltűnő volt, hogy 

"ahhoz képest, hogy ez egy egészségügyi válsághelyzet, sem az azért felelős miniszter, Kásler Miklós, sem az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó nem szerepelnek a nyilvánosság előtt. Az a benyomásom sem volt, hogy ők valódi alakítói lennének a döntéshozatalnak, de persze ezt sem tudhatjuk."

A kormány és Budapest kommunikációját kettesre értékelte, csak "azért nem egyesre, mert személyes szinten néha sikerül segítséget kapni." Segített a fővárosnak a külügyminiszter, a belügyminiszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter, de Karácsony szerint ezek "mikromenedzselések, rendszerszinten nincsen együttműködés, és ez nagyon nagy baj, nem javítja a védekezés hatékonyságát." A főpolgármesterrel az országos tisztifőorvos sem áll szóba, Müller Cecíliával a járvány során eddig egyetlen egyszer beszéltek. 

"Nagy nehezen elértem, és jeleztem neki, nem tökéletes az információáramlás. Azóta már leszoktam arról, hogy hívogassam, mert nem hív vissza,"

tette hozzá. Karácsony a beszélgetést azzal zárta, hogy támogatná, hogy kezdődjön meg a gondolkodás arról, hogy május közepétől hogyan lehetne lazítani a szigorításokon

"De éppen a minap tette közzé az Európai Bizottság, mik a lazítás feltételei, ezek között tán a legfontosabb a tömeges tesztelés. Ezért mondom minden fórumon: szűrés, szűrés és szűrés!"