Müller Cecília szerint nem hirtelen intézkedés a kórházi osztályok kiürítése

politika
2020 április 15., 07:46

Még az elmúlt napok átlagában is rendkívül semmitmondó sajtótájékoztatót tartott szerdán az Operatív Törzs. A sajtótájékoztató első részében Kiss Róbert rendőralezredes adatokat sorolt arról, hogy hány fő van hatósági házi karanténban (13360), illetve hány esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartatását a rendőrök (ezdiáig 206458 esetben). Megemlítette, hogy egy magyar állampolgárral szemben a ferihegyi reptéren kellett intézkedni, mert bár házi karantén hatálya alatt volt, megpróbálta elhagyni az országot.

Müller Cecília tájékoztatója első felében az idősotthonokban kialakult helyzetről beszélt. Vagyis inkább megismételte, amit tegnap már elmondott, hogy megkezdték az idősotthonok ellenőrzését. Erről ma bővebben annyit árult el, hogy az ellenőrzés nem arra vonatkozik, hogy hány beteg van az idősotthonokban, hanem hogy azokban betartják-e a járványügyi előírásokat.

Majd arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a kórházi osztályok napokban zajló kiürítése "nem egy hirtelen intézkedés". A betegek hazaküldését azzal indokolta, hogy így lehet felszabadítani elég ágykapacitást arra az esetre, ha tömeges megbetegedések lesznek, vagy ahogy ő fogalmazott, "mindenki megkapja a szükséges ellátást, ha szüksége van rá". Azt, hogy kit küldenek haza, orvoszakmai kérdésnek nevezte. "Senki sem kerülhet úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodásnak nézzen elébe" - mondta.

Ezután következtek a kérdések, a 15 beolvasott kérdés közül csak egy volt, amit nem a kormányzati médiakonglomerátumhoz tartozó sajtótermék tett fel: az Indexé arról, hogy igaz-e, hogy a járvány miatt leállt a véradás, amire Müller azt mondta, "hálistennek nem igaz".

Update: Tudósításunk első verziójából kimaradt, hogy Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint csütörtökön 11 iráni diák "hagyja el" az országot azok közül, akik a rendőrség gyanúsítása szerint a karanténukból kitörve rendet bontottak a Szent László kórházban. Tájékoztatása szerint 8-an "önként" térnek haza, hármukat hatóságilag utasították ki - bár ügyükben nemhogy jogerős ítélet nem született, de még vádemelésig se jutott az eljárás.