Fizetés nélkül maradtak a bangladesi munkások, miután a világmárkák törölték a megrendeléseiket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Világmárkás ruhákat gyártó bangladesi munkások százai tüntettek csütörtökön Dakkában elmaradt bérük kifizetéséért és eltorlaszoltak egy főutat a főváros szélén. A tüntetők közül többen már két hónapja nem kaptak fizetést, és arra panaszkodnak, hogy a kormány nem törődik velük.

Textilipari dolgozók állják el az utat Dakkában, hogy a bérüket követeljékFotó: Al-emrun Garjon/AP

A gyáriparosok szövetségének egyik vezetője a világmárkák tulajdonosait - köztük a WalMartot, a H&M-et, a Marks and Spencert - hibáztatja a helyzetért, mivel a koronavírus-járvány miatt egyik napról a másikra mondták le megrendeléseiket, összesen 3,2 milliárd dollárnyit. Mindez 2,26 millió textilipari munkást sújt Bangladesben.

Fotó: Al-emrun Garjon/AP

A szövetség részéről ugyanakkor azt is közölték, hogy az alkalmazottak 87 százaléka megkapta bérét. Az ázsiai ország exportjának 85 százalékát textilipar adja, a szektorban 4 millióan dolgoznak, zömmel vidéki nők. 

A kormány 590 millió dollárnyi alacsony kamatozású hitellel segíti a járvány sújtotta, exportra termelő gyárak tulajdonosait, hogy ki tudják fizetni a béreket. (APNews/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!