Gulyás: Csak a végzősöknek lesz lehetőségük érettségit tenni

POLITIKA
2020 április 16., 09:13

"A kormány úgy döntött, hogy szombattól újabb egy hétre fenntartja a korlátozó intézkedéséset," mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely hozzátette: hetente vizsgálja meg a kormány a kijárási korlátozás szükségességét, és azt hetente hosszabbítja majd meg. A húsvéti hétvégén bevezetett gyakorlatot fenntartják, a szombati és a vasárnapi napokra a települések polgármesterei hozhatnak szigorúbb szabályokat. 

Csak a végzősöknek lesz lehetőségük érettségit tenni, 

döntött a kormány. Az előrehozott érettségire most nem lesz lehetőség, tette hozzá Gulyás. Az írásbelik május 4-étől kezdődnek, az érettségizők száma egy teremben nem haladhatja meg a 10 főt, és legalább másfél méteres távolságra kell ülniük a gyerekeknek.

Ha valaki úgy dönt, hogy nem akar érettségizni, akkor ősszel is megteheti. Ha nem tartanának érettségit az országban, az nagyon komoly káoszt okozna a felsőoktatásban,

indokolta a kormány döntését a miniszter. 

link Forrás

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón bejelentette többek közt: 

  • eddig 500 milliárdot fordított a kormány a járvány elleni védekezésre,
  • 2020. szeptember 30-ig kell elkészíteni a beszámolókat és az adóbevallásokat,
  • ugyaneddig a SZÉP-kártyás cafeteria után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni,
  • a rozsdaövezetekben épülő új lakások építésére 27 helyett 5 százalékos áfát kell majd fizetni, 
  • a szociális hozzájárulási adó mértéke június 1-től 2 százalékkal csökken. 

A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva

  • megvédte Kásler Miklós kórházvezetőket érintő kirúgásait. Gulyás Gergely szerint rendkívüli helyzet van, be kell tartani az operatív törzs utasításait, a menesztett vezetők ezt nem teljesítették. 
  • A kórházi ágyak kiürítését azzal hárította, hogy annak mértékét nem a politikusok, hanem szakemberek határozták meg.
  • A járvány lefutásáról kijelentette: nem hetekről, hanem hónapokról lesz még szó. Külön felhívta a figyelmet, hogy a fertőzöttek száma nem lineárisan fog csökkeni, hanem lesznek még kiugrások. A kormány örülne, ha májusban bekövetkezne a tetőzés, tette hozzá. 
  • Nem szűnik meg a Hungary Helps program, de a védekezéshez szükséges források biztosítása miatt elvették az idei évre tervezett teljes büdzsét a programtól.
  • Gulyás megerősítette Orbán Viktor korábbi kijelentését, miszerint a legrosszabb helyzetben 8000-8500 lélegeztetőgépre lehet szükség. Elmondta, hogy a már több mint 15 ezer gépet rendelt a kormány, de a kaotikus piaci helyzet miatt egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik megfog érkezni. Pillanatnyilag 2500-3000 között van az országban rendelkezésre álló gépek száma.
  • A miniszter szerint most 150-200 fertőzött egészségügyi dolgozóról tudnak.