Unokázós csalókat fogott a rendőrség Pápán

bűnügy
2020 április 16., 07:44

Öt férfit és két nőt fogtak el a rendőrök „unokázós csalás” miatt Pápán - közölte szerdán a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalán.

A nyomozás még december 16-án indult ismeretlen elkövető ellen, aki Győrben egy egy idős asszonyt hívott fel telefonon az unokájának kiadva magát, azzal, hogy balesetet szenvedett, ezért pénzre lenne szüksége. A nagymama ezután több mint másfél millió forintot adott át a lakásán megjelenő ismeretlennek.

Néhány hét elteltével a csalók Pápán próbálkoztak egy másik idős embernél. A trükk ugyanaz volt, és ettől az idős embertől több millió forintot sikerült kicsalni. Ugyanezzel a módszerrel egy kapuvári és egy balatonalmádi sértettől is nagyobb összegű készpénzt vettek el.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűncselekmények mögött egy több emberből álló elkövetői kör áll, futárokkal, akiket a gyanú szerint külföldi hívószámú telefonokról irányítanak.

photo_camera Fotó: Police.hu

A feltételezett elkövetőket és segítőiket szerdán öt pápai helyszínen, összehangolt akcióval fogták el a megyei főkapitányság, a győri, a kapuvári és a pápai kapitányság rendőrei, majdnem száz ember. Mivel felmerült, hogy a hét ember egyikénél fegyver is lehet, két helyszínen a Terrorelhárítási Központ is részt vett az akcióban - írja a police.hu Házkutatásokon a bűncselekményhez használt tárgyakat, iratokat és eszközöket, valamint készpénzt foglaltak le.

photo_camera Fotó: Police.hu

Az elfogott emberek közül hármat már őrizetbe vettek, és csalás büntette miatt gyanúsítottként hallgattak ki, „a többiek elszámoltatása még folyamatban van”- áll a közleményben.