74 ember tesztjét elrontották a Pesti úti idősotthon lakói közül

járvány
2020 április 17., 17:11

Két levél érkezett pénteken a Pesti úti Idősek Otthonába a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, amelyek arról tájékoztatnak, hogy több koronavírus-teszt nem sikerült abból az ötszázból, aminek az elkészítését azért rendelték el a járványügyi hatóságok, hogy felmérjék, hány lakó és dolgozó fertőzött meg a budapesti otthonban - írja a 24.hu.

Összesen 74 ember tesztjéről van szó,

amelyeknek egy része azért nem sikerült, mert „a beküldött mintában kevés sejtes elem volt található”, kilenc teszt pedig azért nem volt elvégezhető, mert 

a minta szállítás közben kifolyt.

A 24.hu-nak Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes beszélt erről, aki szerint a járványügyi hatóság felelőtlenül járt el azzal, hogy csak most értesítette az idősotthont. Hiszen így az a kilenc lakó, akiket a kifolyt minta miatt egyáltalán nem is teszteltek, úgy maradt az otthonban, hogy nem lehet tudni, fertőzöttek-e.

Egyikükön már tünetek is jelentkeztek Gy. Németh szerint, őt az otthon vezetése azonnal elkülönítette.

A késedelem oka a postai kézbesítés lassúsága lehet, mert a levelek a 24.hu cikke szerint múlt csütörtöki és pénteki keltezésűek, igaz, a 24.hu cikkéből csak a másodikról derül ki, hogy aznap postára is adták.

Az a 65 lakó, akiknek a mintája megvan, csak nem volt alkalmas a laborvizsgálatra, továbbra is kórházban vannak.

A Pesti úti otthon lakói közül eddig 18-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe.