A 444 cikke után az Országos Vérellátó szolgálat tisztázta a nemi átalakító műtéten átesett emberekre vonatkozó protokollját

jog
2020 április 17., 12:47

Tegnapi cikkünk nyomán tisztázta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a nemi átalakító műtéten átesett emberekre vonatkozó protokolljukat.

Eszter, a 28 éves transznemű jogászhallgató tavaly még adhatott vért, idén viszont már nem engedték neki. Az estéről tegnap írtunk, és kérdéseket küldtünk a az Országos Vérellátó Szolgálatnak, ami ma közleményben válaszolt. Az OVSZ ma egy bejegyzést tett közzé a  honlapján, ami arról szól, hogy  2020.01.01-én változtattak a szabályaikon:

A vérellátásban szakmai szempontból szükséges a jelentkezők biológiai férfi/nő elkülönítése, a férfiak és nők között meglévő élettani különbségek miatt, - többek között- immunológiai okokból is. Ezek a különbségek eltérő kötelező laboratóriumi vizsgálatokat és algoritmusokat követelnek meg.

Mindezeket figyelembe véve és a vért kapó betegek egészségének védelmét legfőbb célként szem előtt tartva, 2020. január 01. napjától kezdődően visszavonásig, az Országos Vérellátó Szolgálat nem engedélyezi a nemi átalakító műtéti beavatkozáson áteső személyeknek a véradást, amint azt a világ számos országában is teszik, a fentebb említett okokból, rendkívüli módon megbonyolítja a felhasználási és regisztrálási gyakorlatot.

A közlemény szerint a szabályváltozás nem a nemet váltó személyek ellen irányul, hanem átmeneti megoldás a szigorú algoritmusok szerinti működés érdekében. 

A Vérellátó szolgálat azt írja, hogy olyan eljárásrenden dolgoznak, ami tiszteletben tartja a véradásra jelentkező személyek jogait és érzéseit, kezeli a nemváltás következményeit, és a vért kapó betegek maximális védelmét is szolgálja.

Azt ígérik, hogy ezt az új eljárásrendet a veszélyhelyzet elmúltával alkotják meg, és teszik közzé. A protokoll figyelembe veszi majd a nemet váltott jelentkezők biológiai neméből adódó élettani sajátosságait, esetleges speciális gyógyszerszedési szokásait (pl. folyamatos hormonkezelés), és a lehető legnagyobb esélyt teremt számukra a véradáshoz.

Garamvölgyi Flóra