A járvány egyik legnagyobb jótéteménye: megkaptuk a rendőrnyelv Esterházy Péterét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nem lehet más, ami napról napra a szemünk láttára történik az operatív törzs „sajtótájékoztatóján”, mint egy hatalmas tisztelegés Esterházy Péter előtt, aki a napokban ünnepelte volna 70. születésnapját.  

„A kultúra az egy: irodalom, tudomány, az utca karaktere, a rendőrök beszédmódja, a lakások berendezése, a nõk öltözködése (Magyarországon a férfiak nem öltözködnek, csak ruhát hordanak), az étterem, a foci, az autóvezetési szokások: ez mind egy.” (Esterházy Péter: A káprázat országa)

Kiss Róbert alezredes Esterházynál is bravúrosabb stílusművész, a nyelvi kifejezés még érettebb mestere. Nem lehet véletlen, hogy annyi rendőr közül éppen őt választották ki a feladatra, hogy naponta ámulatba ejtse a nézőket. Gál Kristóf csak statisztál mellette, amikor felolvassa az újságírók unalmas kérdéseit, aztán rábízza magát és a nézőket Kissre, mint a vakon repülő légtornász a társára, mert tudja, hogy az alezredes nem fog hibázni. 

Ha végre lehetne nyelvvizsgázni rendőrnyelvből, az nagyjából így nézne ki:

1. feladat. Beszélj egy percben a motorokról. 

2. feladat. Válaszolj a következő kérdésre: Mennyi helyet foglaltak le a járvány idejére a szállodákban, például az egészségügyi dolgozóknak?

(Megoldókulcs: elhelyezési tartalék objektum említése, 1 pont, minden újabb említés után plusz pont; biológiai humán járvány említése 1 pont, konkrét válasz megkerülése plusz 2 pont)

3. feladat: Jelentsd be, hogy ingyenes a parkolás.  

(Megoldókulcs: kijárási korlátozás magatartási szabályainak betartása kifejezés használata minden esetben egy pont. Ha egy kisbíró is ki tudná dobolni, plusz egy pont.)

4. feladat. Válaszolj a rendőrként neked szegezett kérdésre, hogy mérséklődött-e a kezdeti, jórészt felvásárlási lázzal kísért pánikhangulat.

(Megoldókulcs: létfontosságú rendszerelemek említése 1 pont; viszonylati jellegű teherforgalmi átkelőhely említése 1 pont)

5. feladat. Nehezebb feladat, mert három kérdésre is kell válaszolni. Lesz-e a négynapos hétvége alatt fokozott rendőri ellenőrzés, illetve a boltokban, patikákban segítenek-e a rendőrök, hogy az emberek betartsák a járványügyi szabályokat, valamint a bevásárolóközpontok üzemeltetői felléphetnek-e szabálytalanság esetén. 

(Megoldókulcs: ha a válaszban felsorolásszerűen szerepel, hogy a közbiztonság megteremtésére irányuló jelenlét biztosítása kinek a feladata, jár a pont)

6. feladat. Sződd bele egy mondatba a viszonylatban, vonatkozásában, „a román vendégmunkásoknak nyugat-európai munkahelyekre történő személyforgalomba történő beléptetése ügyében" kifejezéseket. 

7. feladat. Jelezd, hogy a rendőrök végzik a feladatukat és hívd fel a polgárok figyelmét a szabályok betartására.

8. feladat. Kötetlen formában válaszold meg a kérdést, hogy melyik korosztály tartja be inkább a kijárási korlátozást.

(Megoldókulcs: plusz 10 pont a fiatalok által használt csoportképző helyek megemlítéséért. Plusz 1 pont a tekintetében minden egyes használatáért.)

9. feladat. Hallgasd meg a lenti bejátszást kétszer, és próbál meg minél pontosabban visszaadni írásban.

10. feladat. Dorgáld meg a budapestieket, akik nem tartják be a szabályokat.

(Megoldókulcs: magatartásmegszegők említése 1 pont, foganatosítás beleszövése mindenes esetben plusz három pont.)

Kapsz még egy lehetőséget.

11. feladat. Válaszolj a kérdésre: Elképzelhető-e, hogy Budapestre, illetve az ország más részeire szabályok lesznek érvényesek, ha a fővárosban belobban a járvány? Válaszodat hosszabban indokold.

12. feladat. Írj egy esszét és olvasd fel arról, hogy a parkok, kirándulóhelyek tele vannak emberekkel járvány idején.

13. feladat. Beszéld le az embereket arról, hogy a polgármesterük tájékoztatására figyeljenek, és jelezd, hogy bízzák csak rád magukat.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót