Amerikában elkezdik egyesével végighívni a koronavírus-fertőzöttek kontaktjait

külföld
2020 április 17., 02:41

44 millió dolláros kontaktkutatási programot indítottak az Egyesült Államokbeli  Massachusetts államban. Ennek keretében ezer embert vesznek fel arra, hogy telefonon egyesével végighívjanak mindenkit, aki az utóbbi időben koronavírus-fertőzéssel azonosított emberrel került kapcsolatba, írja a New York Times. 

Az a dolguk, hogy elmagyarázzák nekik a helyzetet, a karanténra vonatkozó elvárásokat, kikérdezzék őket a tüneteikről, és megszervezzék a segítséget azoknak, akiknek szükségük van rá. 

Egyes ázsiai országokban, főleg Dél-Koreában és Szingapúrban is intenzív kontaktkutatással próbálkoztak, de az ő megoldásaikban fontos szerep jutott a digitális megfigyelésnek is. Vagyis felhasználták a fertőzöttek mozgásáról szóló adatokat, hogy utolérjék a potenciális kontaktokat. Amerikában azonban úgy vélik, ilyen szintű beavatkozást nehezebben fogadnának el az emberek.

Az állam republikánus kormányzója azt mondta, nem olcsó fenntartani egy ilyen programot, de kiterjedt tesztelésre és kontaktkutatásra van szükség ahhoz, hogy majd könnyebb legyen lazítani a korlátozásokon. 

Trump is hasonlóra készülhet

A New York Times szerint szövetségi szinten is több száz embert terveznek alkalmazni kontaktkutatásra, amit elengedhetetlennek látnak a gazdaság újraindításához. Sőt, felmerült, hogy a Népszámlálási Hivatal 25 ezer munkatársát is átképezzék erre a célra. 

San Fransiscóban szintén 150 fős csapatot állítottak fel arra, hogy felhívják a fertőzöttek kontaktjait, és megkérjék őket, hogy menjenek be tesztre.