Orbán a kórházi ágyak felszabadításáról: Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk, ami okoz kényelmetlenséget

POLITIKA
2020 április 17., 06:30

"Nem a legjobb hír azzal kezdeni, hogy továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról, pedig ez az igazság," mondta a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában. Orbán Viktor szerint ilyenkor az embernek az alapvető ösztönei lépnek működésbe: lát valami veszélyest dolgot amiről keveset tud, akkor óvatos. E mentén szervezik a magyar védekezést is, tette hozzá. 

"Pontosan tudom, hogy két-három gyerekkel otthon lenni egy lakótelepi lakásban, de egy kertes házban is, internetes oktatás, szóval az maga a dzsihád,"

mondta, de egyelőre azt javasolja, hogy még  tartsák hatályban a korábbi korlátozásokat, és ne lazítsanak az intézkedéseken. 

link Forrás

A kórházi ágyak felszabadításáról a miniszterelnök elmondta, hogy

"mint a tánctanórán, menjünk vissza kályhához. Vegyük végig, hogy mit miért csinálunk."

Szerinte a járvány lassítása mellett a kórházak felkészítése zajlott az utóbbi időben, mindezt úgy, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülnek.

link Forrás

"Magyarországon van 1000 idős otthon, ha mindegyikből csak 10 kapja el a vírust, akkor az 10000 ezer beteg,"

mondta. Orbán hozzátette: a szakértőket meghallgatva, és ismerve a viszonyokat, arra jutott, hogy "szükségünk lesz 8000 lélegeztetőgépre és 30000 szabad ágyra." A 68 ezer magyar kórház 34 százaléka üres volt, ezen felül 16 százaléknyit kellett felszabadítani, tette hozzá. Elismerte, hogy utóbbinak kialakítása okoz nehézségéket, de azt, hogy kiket küldenek haza, azt szerinte nem a politika, hanem a szakma dönti el. 

"Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk, ami okoz kényelmetlenséget. Ha nem volna járvány, nem lenne kényelmetlen az életünk. De van. Nem mi csináltuk, úgy kaptuk a nyakunkba másoktól,"

tette hozzá. A főváros fenntartásában működő Pesti úti idősotthonban kialakult járványhelyzetre úgy reagált, hogy

az nem maradhat következmények nélkül. De a felelősségre vonásnak nem most jött el az ideje. 

"Most a főpolgármesterrel és a többi polgármesterrel is a lehető legszorosabb, bajtársaiasabb együttműködésre törekszem, mert a veszély nem múlt el," tette hozzá. 

link Forrás

"Intelligens nép a mienk, annak dacára, hogy nem mindig nyilvánvaló, de összeségében ilyenkor a baj idején az jól látható, hogy van egy velünk született intellegencia, ami azonnal megmondja nekünk, hogy mi a mi dolgunk és felelősségünk"

mondta az egyéni felelősség fontosságáról. Úgy látja, hogy az igazán nehéz helyzet most következik majd, arra kell számítani, hogy belépünk a tömeges fertőzés időszakába. Szerinte ekkora minden a helyére kerül, lesz addigra elegendő ágy, lélegeztőgép és hozzá személyzet. Nagy Katalin riporter kérdésfelvezetésére, miszerint a mostani adatok szerint Magyarország a negyedik legbiztonságosabb ország, Orbán közbeszólt:

ezt ne vegyük túl komolyan. Egy mérkőzés 60. percében teljesen mindegy, hogy mi az állás, majd ha lefújják a mérkőzést, az számit. 

link Forrás

Látja, hogy sokan viccelődnek a 13. havi nyugdíj visszaépítését, de szerinte arra az élettapasztalatra regált ezzel a kormány, hogy ha válság van, akkor nyugdíjcsökkentés is lesz. 

"Azt szeretném világossá tenné, hogy ilyen nem fordul elő,"

zárta az interjút. 

link Forrás