Szlovéniában enyhítenek a kijárási korlátozásokon

külföld
2020 április 17., 11:55

Szlovénia hétfőtől enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozásokon: újra kinyithatnak az építőanyagot, háztartási gépeket értékesítő boltok, az autó-, motor- és kerékpár szaküzletek és szervizek, valamint a vegytisztítók. Kinyithatnak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek is - kivéve a bevásárlóközpontok üzleteit -, valamint a kutya- és macskaápoló szalonok, május 4-től pedig a fodrász és kozmetikai szalonok.

photo_camera Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A szlovén kormány enyhítene a kijárási korlátozásokon is. Azok az állampolgárok, akik másik járásban rendelkeznek ingatlannal, hétvégi házzal vagy földdel, szabadon mozoghatnak, ugyanakkor nem vásárolhatnak a helyi boltokban és nem érintkezhetnek a helyi lakosokkal.

A sporttevékenységek terén is lesznek könnyítések. Engedélyeznek olyan szabadtéri sportokat, amelyek végzése közben nem kerülnek egymáshoz közel a játékosok, mint a tenisz, golf és a teke.

A kormány azért hozta ezeket az intézkedéseket, mert úgy értékelte, a járvány fokozatosan alábbhagyott. Ugyanakkor arra figyelmeztetett: továbbra is be kell tartani a kölcsönös távolságtartásra vonatkozó szabályokat a vírus terjedésének lassítása érdekében, hogy ne növekedjen ismét a fertőzöttek száma az országban.

A hivatalos közlés szerint Szlovéniában csütörtökről péntekre 36-al, 1304-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az előző naphoz képest öt újabb beteg halt meg, ezzel 66-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 39 330 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 28-at ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban még nem enyhítenek

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 23-al, 1814-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 36 halálos áldozata van a járványnak, közülük egy 47 éves, más alapbetegségekkel is rendelkező nő, akit az eszéki kórházban ápoltak. Az első fertőzés megjelenése óta 600 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 30 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 20 157 koronavírustesztet végeztek.

Horvátország egyelőre nem tervez enyhíteni a korlátozásokon, ugyanakkor Drazen Bozinovic horvát belügyminiszter utalt rá, hogy amennyiben a közeljövőben mégis feloldanak néhány rendeletet, azt a fertőzések függvényében régiónként fogják megtenni.

Horvátország 21 megyére van felosztva, ebből Zágráb megyei jogú város. A legtöbb fertőzést Zágráb megyében regisztrálták, 663-at, ezt követi Split-Dalmát megye (385), Krapina-Zagorje megye (113), Eszék-Baranya megye (108) és Dubrovnik-Neretva megye (100). Vannak ugyanakkor olyan megyék, ahol a Covid-19 megbetegedések száma nem éri el az 5 vagy 10 főt. (MTI)