Az állam átvette egy tőzsdén jegyzett cég felügyeletét, majd azonnal visszahívták a teljes vezetőségét

gazdaság
2020 április 18., 08:09

Pénteken a magyar kormány a vészhelyzet során teendő intézkedések keretében azonnali hatállyal állami felügyelet alá vonta a debreceni székhelyű Kartonpack Nyrt-t. Az állami tulajdonjogok gyakorlásával megbízott Juhász Edit kormánybiztos pedig, élve a rá ruházott jogokkal, a tőzsdén jegyzett cég vezetőségének visszahívásáról döntött, írja, az mfor.hu.

Budapesti Értéktőzsde oldalán közzétett Kartonpack-tájékoztatásból kiderült: a kormánybiztos a vállalat valamennyi igazgatósági tagját, felügyelőbizottsági tagját, illetve az auditbizottság tagjait visszahívta tisztségéből. 

Az mfor.hu összegzése szerint a társaság igazgatóságának elnökeként és vezérigazgatójaként határozatlan időtartamra Uszkay-Boiskó Sándort (aki Európa-jogi szakjogász, tavaly év végéig az MFB igazgatóságának tagja volt), az igazgatóság tagjaként pedig többek között Hutiray Gyula Árpádot (korábban fideszes önkormányzati képviselő volt Erzsébetvárosban, volt önkormányzati főtanácsadó is) ás Mancsiczky Lászlót (a Fidesz tagja, ügyvéd, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának tagja) nevezte ki. 

A Kartonpack csomagolópapírokat gyárt, többek között gyógyszergyárak részére is, és mint az Index korábban részletesen is írt róla, rengeteg jogi csörtét megélt cégről van szó, a lap szerint a tulajdonosoknak komoly nézetkülönbségei voltak egymással, a magyar állammal, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel is. 

Mint az Index írja, az mindenesetre beszédes, hogy a vállalat élére azt a Uszkay-Boskó Sándort nevezték ki, aki korábban az MFB-nél dolgozott, ugyanis az állam és a Kartonpack elhúzódó konfliktusába a csornai napelemgyárért épp az MFB szállt be korábban. 

A társaságnak 2019-ben 2,5 milliárd forint bevétele volt, amiből a végére kicsivel több mint 8 millió forint nyereség maradt, az elérhető adatok alapján 103 embert foglalkoztatnak.