Több mint 400 fertőzött van a magyar szociális intézményekben

Egészségügy
2020 április 18., 09:23

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 1834 fertőzöttet tartanak jelenleg nyilván Magyarországon. A fertőzöttek száma folyamatosan nő, de robbanásról még nem lehet beszélni.

A vírus áldozatainak száma is nőtt, 16 ember halt meg koronavírusban péntek óta. Az áldozatok többsége idős ember, akik jellemzően krónikus betegek voltak, de meghalt egy 42 éves nő is, aki alapbetegségénél fogva számos betegségben szenvedett. 21-re nőtt azoknak az áldozatoknak a száma, akik a Pesti úti idősekotthonában fertőződtek meg.

A tisztifőorvos elmondta, hogy jelenleg 18 olyan szociális intézményről tudnak, ahol fertőzések vannak: a fertőzött gondozottak száma 386, közülük 268 ember van kórházban. Vannak köztük, akik súlyos állapotban, de olyanok is, akik csak a pozitív tesztjük miatt, megfigyelés céljából. Az intézmények 45 dolgozója is megfertőződött, közülük csak egy ember áll kórházi kezelés alatt. Eddig összesen 33 ember halt meg úgy, hogy valamelyik intézményben fertőződött meg.

Müller beszélt arról is, hogy az elmúlt napokban több mint százzal nőtt azoknak a száma, akiknél a vírus olyan súlyos tüneteket mutat, hogy kórházi ellátásra szorulnak. Közülük hatvan ember van most lélegeztetőgépen.

Müller nem tért ki konkrétumok említése nélkül utalt arra a pénteki hírre, hogy 74 ember tesztjét elrontották a Pesti úti idősotthon lakói közül, és arról beszélt, hogy minden laboratóriumban, így az ő laborjaikban is előfordulhatnak hibák, ezért is végeznek ismételt teszteket.