Nyolcmillió gyerek mehet ki újra az utcára Spanyolországban

Tbg
Egészségügy
2020 április 19., 03:52

Enyhítik Spanyolországban is a koronavírusos megbetegedések miatt bevezetett szigorú korlátozásokat, ennek részeként 8 millió spanyol gyerek, akiknek március 14. óta tilos volt elhagynia otthonát, kimehet végre a szabadba április 27-től.

Spanyolországban a világon a második legmagasabb a fertőzöttek száma, csaknem 192 ezer koronavírusos esetet regisztráltak vasárnapig, és még szombaton is 500 felett volt a halálos áldozatok száma. Ez persze már csökken, április első napjaiban az ezret is megközelítette naponta. Ugyanakkor spanyol gyermekvédő szervezetek hangoztatják, hogy a gyerekeknek muszáj lenne kijutniuk a szabadba, mert a bezártságban mind szellemileg, mind fizikailag sérülhetnek. 

Arról, hogy pontosan milyen körülmények között mehetnek a gyerekek a szabadba, vagy a játszótérre, hogy elkerüljenek egy újabb tömeges fertőzési hullámot, még nem derültek ki részletek. A felnőttek továbbra is csak boltba, patikába járhatnak ki. Dolgozni is csak akkor mehetnek, ha létfontosságú szektorban van a munkahelyük.

A szigorú korlátozások érvényben maradnak az országban, sőt, a vészhelyzet meghosszabbítását is kérte szombati beszédében a miniszterelnök, Pedro Sánchez május 9-ig a parlamenttől.

Dániában a 11 év alattiak számára a jövő héttől megnyílnak az iskolák, Norvégiában az óvodák. Németország május 4-én néhány iskola megnyitja kapuit. Ezek az országokat azonban nem ütötte meg olyan komolyan a járvány, mint Spanyolországot. (BBC/AFP)