A gazdasági mentőcsomagból négy műtermet húz fel a Nemzeti Filmintézet

FILM
2020 április 20., 09:44

Húsbavágóan fontos dolgokra költi a Nemzeti Filmintézet a támogatást, amit a gazdasági akcióterv részeként kap: négy műteremmel bővíti a fóti stúdiókomplexumát.

A kormány gazdasági akciótervének részeként mentőcsomaggal segítik a kiemelt ágazatokat úgy, mint a turizmust, az építőipart, a logisztikát, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, a film- és a kreatívipart. A legtöbb országban, például Németországban is, az ilyen gazdasági mentőcsomagokat elsősorban arra használják, hogy a dolgozók kieső keresetét pótolják vagy így mentsék meg a vállalatokat a csődtől.

Nálunk úgy tűnik, hogy ebből a gazdasági mentőcsomagból arra is jut pénz, hogy bővítéseket végezzenek, ugyanis a Magyar Közlöny április 15-én megjelent számában egy kormányhatározat szerint a Nemzeti Filmintézet a pénzt új műtermek építésére fordítja.

„A Nemzeti Filmintézet (NFI) Mafilm fóti bővítése keretében négy új műterem készül el összesen 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezzel ötszörösére, 12 200 négyzetméterre bővül a stúdiókapacitás, ráadásul két-két új stúdió összenyitható lesz” - nyilatkozta Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Káel elmondása szerint ez lesz a legnagyobb állami forrásból megépülő stúdió. A munka nélkül maradt szakembereket pályázatokkal akarják segíteni, a szabadúszó filmesek részére pedig Filmipari Segélyalapot hoznak létre 50 millió forintból. (via Index