GKI: 10 százalékos munkanélküliség jöhet

gazdaság
2020 április 20., 04:26

Az öt főnél nagyobb cégek az elmúlt hónapban legalább 50-60 ezer embert bocsátottak el, és újabb 90-100 ezer ember veszítheti el az állását, figyelmeztet friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt. 

photo_camera .Munkások bontják a mennyezetet a felújítás alatt álló zalaegerszegi Art moziban 2020. április 15-én. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A GKI április 2-a és 16-a között készített felmérést egy 910 vállalatból álló mintán. Ezek többsége a kereskedelem (36 százalék) és az üzleti szolgáltatások terén tevékenykedik (30 százalék). 20 százalékban képviselik az ipart, 12 százalékban az építőipart, két százalékban pedig a mezőgazdaságot. A kutatók egyrészt arra voltak kíváncsiak, hogyan érintette a cégeket a gazdasági válság az elmúlt hetekben. A fő tanulságok:

  • Egyes szektorokban (turizmus és szórakoztatás) lényegében minden céget érint a koronavírus-járvány, máshol viszont átlag alatti az érintettség (az iparban a vegyipar és ipari javítás, a kereskedelemben az építőanyagok forgalmazása, illetve a szolgáltató szférában a jogi, számviteli és adminisztratív szolgáltatás, valamint az építészeti, műszaki tevékenység).
  • Minden harmadik válaszadó bevetette a kényszer-szabadságolást (főleg az ipari középvállalatok), és minden nyolcadik bocsátott el embereket (szintén többnyire középvállalatok). 
  • Minden hatodik építőipari cég leépített.
  • Ha a mintában kapott arányokat rávetítjük az öt főnél többet foglalkoztató cégekre, kiderül, hogy legalább 50-60 ezer ember vesztette el az állását. 
  • A cégek többsége arra számít, hogy a járvány továbbra is negatív hatásokkal lesz rá, de a közép-magyarországiak valamivel optimistábbak.
  • Az iparon belül főleg a könnyűipari, a fém- és gépipari cégek pesszimisták. 

A GKI szerint a cégek 36 százaléka kényszer-szabadságolásra (az ipari cégek több mint fele), 14 százaléka pedig elbocsátásra (az építőipari cégek 30 százaléka) készül a következő három hónapban. 

Kényszer-szabadságolás várható a szolgáltatások terén (32 százalék), a kereskedelemben (28 százalék) és a mezőgazdaságban (16 százalék) is. Elbocsátásokra készülnek még az iparban (20 százalék), a szolgáltatásokban (14 százalék), a kereskedelemben (12 százalék) és a mezőgazdaságban (6 százalék) is. 

Ez alapján a következő időszakban nagyjából 90-100 ezer ember vesztheti el az állását.A GKI szerint, mivel februárban 160 ezer munkanéllküli volt az országban, ráadásul sokakat elbocsáthatnak a mikrovállalkozásoktól, nem beszélve a külföldről hazatértekről és az ellehetetlenült önfoglalkoztatókról, 

„a munkanélküliségi ráta – valós és gyors kormányzati segítség híján – elérheti a 10 százalékot”.(A GKI felméréséban a cégek ágazati megoszlása nem reprezentatív, de nem tér el nagyon jelentősen a nemzetgazdaságra jellemzőtől. A foglalkoztatott létszám szerinti megoszlás viszont kifejezetten jól tükrözi a magyar nemzetgazdaság öt fő feletti cégeinek szerkezetét, és az elemzett adathalmaz regionálisan is reprezentatív.)