Japánban pénzügyi segélyt adnak a szexmunkásoknak

külföld
2020 április 20., 05:04

A szexmunkások is kaphatnak pénzügyi segélyt Japánban, mert a koronavírus miatt teljes mértékben elestek a bevételüktől.

Hosszan viták után a szexmunkásokra is kiterjesztették a japán központi kormány mintegy 989 milliárd dolláros segélyét, amivel a munkájukat vesztetett munkavállalókat támogatják. Ehhez meg kell felelni bizonyos feltételeknek, de az aktivisták szerint ez egy hatalmas lépés a szexmunkások társadalmi elfogadása érdekében.

A prostitúció illegális Japánban, de a szexmunka bizonyos fajtái legálisak, például az orális szex a masszázsszalonokban. Ennek ellenére kutatások szerint a szexipar évente 24 milliárd dollárt termel a feketepiacon.

A segély most csak azokra vonatkozik, akik legálisan dolgoznak, de most nem tudnak, mert az iskolából hazaküldött gyerekeiket nevelik otthon vagy épp más okból kifolyólag nem jutnak jövedelemhez. A szexmunkások az őket dolgoztató szexügynökségeken keresztül juthatnak hozzá a segélyekhez.

Egy prostituáltként dolgozó nő, Mika szerint nem teljesen világos, hogy a segély azokra vonatkozik-e csak, akiknek megszűnt a munkahelyük, vagy azokra is, akiknek csak nincs bevételük, mert eltűntek a kuncsaftok. Mikának korábban napi 3-4 kuncsaftja is volt, de ez jelenleg a nullával egyenlő. Mostanra teljesen kifogyott a tartalékaiból.  

Ráadásul a kormány azt is kikötötte, hogy csak azok részesülhetnek a segélyben, akik igazolni tudják, hogy elestek a jövedelmüktől, ebben a műfajban viszont sokan az asztal alatt fizetnek. Sok szexmunkás azonban nemcsak az adók, hanem a társadalmi megbélyegzés miatt sem jelenti be magát hivatalosan szexmunkásként. (CNN