Kilenc koronavírus-beteget szállítottak kórházba a Madridi úti hajléktalanszállóról

A hvg.hu ír arról hétfő este, hogy kilenc embert kórházba szállítottak a Magyar Vöröskereszt fenntartásában álló egyik hajléktalanotthonból. További tizennégy lakónál állapította meg a gyorsteszt a fertőzést. 

A fertőzötteket az épület egy külön szárnyában elkülönítették, az intézményt pedig  a Nemzeti Népegészségügyi Központ két hétre lezárta. Tesztelték az intézmény húsz dolgozóját, de ők mind negatív eredményt mutattak. 120 ember tartózkodik jelenleg a szállón. A bennmaradók ellátását öt vöröskereszt-munkatárs önként vállalta a karantén idejére. 

A fertőzötteket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos protokolljának megfelelően újra tesztelik.

„Az élelmezés és egyéb ellátás költségeit a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet forrásaiból, uniós pályázatból kapott támogatásból, illetve a Fővárosi Önkormányzat étkeztetési programjából fedezik a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint” - írja a hvg.hu cikke. 

Az operatív törzs pénteki tájékoztatótján az hangzott el, hogy egy hajléktalan fertőzöttről van a hatóságoknak tudomása, viszont a lap szerint napok óta több fertőzésről tudni városszerte, és több intézmény érintettségéről beszélt egy hétfői interjúban Karácsony Gergely is. 

A fővárosi önkormányzat a főpolgármester szerint néhány napja megkezdte a szállók és nappali melegedők lakóinak, és az ellátásban dolgozók tesztelését, és a következő hetekben az intézményekben lakók és dolgozók teljes körű tesztelésére is sor kerül. Az önkormányzat március végén zárlatot és intézmény-elhagyási tilalmat hirdetett ki a fővárosi hajléktalanszállókon. (hvg.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.