Könnygázzal oszlatták a rendőrökre támadó helyieket egy Párizs melletti lakótelepen

Villeneuve-La-Garenne egy tipikus külvárosi lakótelep Párizstól északra: a belvároshoz képest sok a munkanélküli, etnikailag vegyesebb a lakosság. A helyiek már korábban is panaszkodtak, hogy esetükben a rendőrség szigorúbban ellenőrzi a kijárási tilalmat, mint gazdagabb negyedekben.

A balhé szombat este tört ki, amikor egy civil járműnek álcázott rendőrautó ajtaját kinyitották egy robogóval érkező helyi előtt, és ebből csúnya baleset lett. Helyi fiatalok egy csoportja úgy vélekedett, hogy a rendőrök direkt veszélyeztették robogózó társuk életét. A rendőrség annyit jegyzett meg, hogy a robogós egyirányú utcában a forgalommal szemben, nagy sebességgel és bukósisak nélkül közlekedett. Mindenesetre zavargás lett a dologból, ami csak vasárnap hajnalra csitult el.

A baleset helyszíne, itt nyitották rá az autó ajtaját a robogósra.Fotó: Amaury BLIN/Hans Lucas via AFP

Másnap este aztán újra kezdődtek a lakótelepi összecsapások: a helyiek petárdákkal támadtak a rendőrökre, autókat gyújtottak fel, a rendőrök pedig könnygázzal oszlattak. Hétfő reggelre a rend helyreállt a kerületben. (Reuters

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.