Könnygázzal oszlatták a rendőrökre támadó helyieket egy Párizs melletti lakótelepen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Villeneuve-La-Garenne egy tipikus külvárosi lakótelep Párizstól északra: a belvároshoz képest sok a munkanélküli, etnikailag vegyesebb a lakosság. A helyiek már korábban is panaszkodtak, hogy esetükben a rendőrség szigorúbban ellenőrzi a kijárási tilalmat, mint gazdagabb negyedekben.

A balhé szombat este tört ki, amikor egy civil járműnek álcázott rendőrautó ajtaját kinyitották egy robogóval érkező helyi előtt, és ebből csúnya baleset lett. Helyi fiatalok egy csoportja úgy vélekedett, hogy a rendőrök direkt veszélyeztették robogózó társuk életét. A rendőrség annyit jegyzett meg, hogy a robogós egyirányú utcában a forgalommal szemben, nagy sebességgel és bukósisak nélkül közlekedett. Mindenesetre zavargás lett a dologból, ami csak vasárnap hajnalra csitult el.

A baleset helyszíne, itt nyitották rá az autó ajtaját a robogósra.Fotó: Amaury BLIN/Hans Lucas via AFP

Másnap este aztán újra kezdődtek a lakótelepi összecsapások: a helyiek petárdákkal támadtak a rendőrökre, autókat gyújtottak fel, a rendőrök pedig könnygázzal oszlattak. Hétfő reggelre a rend helyreállt a kerületben. (Reuters

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!