Matolcsy György szerint Szingapúr lehetne Magyarországból

gazdaság
2020 április 20., 16:08

Matolcsy György, az MNB elnöke hétfőn új programot hirdetett Magyarország számára, a Nökevekedés című kiadványban, Szingapúr felé félúton címmel.

A jegybankelnök javaslata szerint a szingapúri berendezkedés átvételével kellene felvirágoztatni hazánkat. Úgy tapasztalja, hogy ott a járványt is jobban kezelik. Eddig Ausztria volt a példaképünk, de a mostani válság után Szingapúrra kellene figyelnünk. 

"Új jövőképre van szükségünk, amiben a nyugati fejlettség beérését már nem csupán nyugati, hanem ázsiai politikai, társadalmi és gazdasági megoldásokkal is segítjük" - fogalmaz. 

Szingapúr
photo_camera Szingapúr. Fotó: ROSLAN RAHMAN/AFP

Szingapúr az óceánok kereskedelmi csomópontja, Magyarország viszont szárazföldi csomópontra kerül, mert Matolcsy szerint a tengeri kereskedelem egyre inkább a szárazföldre tolódik. A másik fontos minta, hogy mágnesévé kell válni a tőkének, technológiának, kereskedelemnek, pénzügynek életminőségnek. 

Színek tekintetében az alábbi személyes élménnyel gazdagítja javaslatát:

"Szingapúr miniszterelnöke 20 évvel ezelőtt azt mondta nekem, hogy csak két színt kell jól használnotok a sikerhez: a hatalom és méltóság vörös, valamint a vagyon és gazdagság arany színét. Ők jól használták mindkettőt, most rajtunk a sor."